Смъкнане на матката или смъкната матка представлява неправилно положение на репродуктивния орган на жената, изместването на неговото дъно и шийка извън анатомо-физиологичните му граници, вследствие на отслабването на мускулите на тазовото дъно и на маточните сухожилия.

Проявява се като чувство за натиск, дискомфорт, дърпащо болково усещане ниско в корема и във влагалището и дизурия – увеличена честота и затруднения при уриниране, неспособност за задържане на урина и необичайно вагинално течение.

Възможно е да настъпи усложнение като частично или пълно свличане на матката.

Най-често срещаните варианти на неправилно разположение на вътрешните полови органи на жените се смъкването на матката и нейното свличане – утероцеле.

При смъкване дъното и шийката на матката се свличат под анатомическите им граници, но шийката на матката не се показва от половата цепка, дори и при физическо натоварване.

Излизането на матката извън гениталния процеп се определя като свличане. Смъкването на матката предшества пълното или частичното ѝ свличане.

При по-голямата част от пациентките смъкването и свличането на матката се съпровожда и с низходящо изместване и на влагалището.

Смъкването на матката е от доста честите патологии, възникваща при жени от всички възрасти, диагностицира се при около 10% от жените под 30-годишна възраст, а при възрастовата група 30-40 години се открива при 40% от жените, а при възраст над 50 години се среща при почти половината.

15% от всички операции на женските гениталии се извършват по повод смъкване или свличане на матката.

Смъкването на матката е свързано предимно с отслабване на сухожилния апарат на този орган, както и на мускулите и на фасцията на тазовото дъно и нерядко води до пролапс на правото черво /ректоцеле/ или на пикочния мехур /цистоцеле/, които се съпровождат от разстройство на функциите на тези органи.

Нерядко смъкването на матката започва да се развива в детеродната възраст и с течение на времето прогресира.

Когато смъкването на матката напредне, то става причина за функционални разстройства, които предизвикват физическо и морално страдание на засегнатата жена и нерядко води до частична или пълна загуба на трудоспособност.

За нормално се смята положението на матката, когато е разположена в малкия таз, на равно разстояние от неговите стени, между правото черво и пикочния мехур.

Маточно тяло има наклон напред, като се образува тъп ъгъл между шийката и тялото на органа. А маточната шийка формира по отношение на влагалището ъгъл, равен на около 70-100 градуса.

Външната част на цервикса е разположено в непосредствена близост до задната стена на вагината.

Матката има достатъчна физиологична подвижност и може да изменя своето местоположение в зависимост от количеството на съдържанието на правото черво и от обема на пикочния мехур.

Лечение на смъкната матка

Когато смъкването на матката не достига гениталния процеп и не нарушава функцията на съседните органи, се прилага консервативно лечение, което може да се състои в:

Физиотерапевтични упражнения за укрепване на тазовото дъно и коремните мускули. При такива случаи са много полезни упражненията на Кегел.

• Гинекологичен масаж;

• Хормонално заместваща терапия с естрегони, които укрепват маточните сухожилия;

Локално приложение във влагалището на мехлеми, съдържащи метаболити и естрогени;

• Преместване на жената на друга работа, която не изисква прекалено физическо натоварване.

При невъзможност за провеждане на хирургично лечение във връзка със свличането или смъкването на матката, най-често при пациенти в напреднала възраст е показно използването на вагинални тампони и песари, представляващи дебели гумени пръстени с различен размер.