Полипи на матката представляват новообразувания, прикрепени към вътрешната стена на матката, която обхваща цялата маточна кухина.

Свръхрастеж на клетки в лигавицата на матката /ендометриум/ може да доведе до образуването на полипи и се наричат също ендометриални полипи.

Те обикновено са неракови /доброкачествени/, въпреки че някои могат злокачествени или впоследствие да се превърнат в рак /предракови полипи/.

Размерите на маточните полипи варират от няколко милиметра – не по-големи от сусамово семе до няколко сантиметра с размер на топка за голф или по-големи.

Те се прикрепят към маточната стена с голяма или малка основа.

Възможно е полипите да са един или няколко. Обикновено те са в маточната кухина, но понякога могат да проникнат през отвора на матката /маточната шийка/ във влагалището.

Маточните полипи най-често се появяват при жени, които навлизат в период на пери- или постменопаузата, въпреки че при по-млади жени също могат да се образуват.

Какви са симптомите?

Нередовно менструално кървене – например чести, непредвидими менструации с различна продължителност и интензитет;

• Кървене между менструациите;

• Изключително обилни менструални цикли;

• Влагалищно кръвотечение след менопаузата;

• Безплодие;

При някои жени може да се появи само леко кървене или зацапване или дори е възможно да се проявят клинични симптоми.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Потърсете медицинска помощ, ако имате:

• Вагинално кръвотечение след менопаузата;
• Кървене между менструациите;
• Нередовно менструално кръвотечение;

Какви са причините?

Въпреки че причината за ендометриалните полипи не е известна, се предполага, че сред обуславящите се фактори са хормонални нарушения.

Маточните полипи са чувствителни на естроген, което означава, че реагират на естроген по същия начин, както и маточната лигавица – нарастват в отговор на увеличените количества естроген.

Рискови фактори за поява на полипи на ендометриума са:

• Пери- или постменопаузална възраст;
• Високо кръвно налягане /хипертония/;
• Затлъстяване;
• Употреба на тамоксифен –лекарство за лечение на рак на гърдата;

Какви са усложненията?

Полипите на ендометриума могат да станат причина за стерилитет. Ако имате новообразувания в матката и не можете да забременеете, отстраняването им вероятно ще направи възможно зачеването.

Маточните полипи също могат да представляват повишен риск от спонтанен аборт при жените, които се подлагат на ин витро оплождане.

Ако обмисляте лечение на стерилитет чрез асистирана репродукция и имате новообразувания на матката, лекуващият лекар може да препоръча премахване полипите преди ембрионтрансфер.

Лечение на полипи на матката

• Активно наблюдение – малките полипи, които са безсимптомни, могат да се разрешат от само себе си. Лечение не е необходимо, освен ако не се установи, че новообразуванията са предракови.

• Медикаменти – някои хормонални лекарства като прогестини и гонадотропин-освобождаващи антагонисти, могат да спомогнат за свиване на маточния полип и за намаляване на симптомите. Но приемането на медикаменти обикновено е краткосрочно решение на проблема и след прекратяването на медикаментозната терапия симптомите се появяват отново.

• Кюртаж или абразио – използва се дълъг метален инструмент – кюрета с извод на края, с която се остъргват вътрешните стени на матката. Може да се приложи, за да се събере материал за лабораторни изследвания или за отстраняване на полипите. Абразиото може да се извърши и с помощта на хистероскоп, който осигурява възможност за хирурга да наблюдава вътрешността на матката преди и след и след процедурата.

Хирургично отстраняване – по време на хистероскопията се вмъква друг инструмент, с който се отстранява полипа или полипите.