Млечница, известна също като вагинална кандидоза, представлява възпаление на лигавицата на влагалището. Характеризира се с парене и сърбеж в областта на вагината и бяло, подобно на извара, течение.

Млечница се нарича също и кандидозата при новородените, често проявяваща се като кандидоза на устната кухина.

Дрождо подобните гъбички Candida, провокиращи развитието на вагиналната кандидоза, се явяват част от условно патогенната микрофлора на влагалището, но не предизвикват появата на никакви патологични симптоми.

Затова, за разлика от класическите полово предавани инфекции, вагиналната кандидоза не може да се отнесе на 100% към заболяванията предавани по полов път, въпреки че гъбичките Кандида могат да бъдат предадени и от сексуалния партньор.

Клиничната венерология заедно с гинекологията се занимава с диагностиката и лечението на вагиналната кандидоза поради сходството на нейната клинична картина с тази на половите инфекции и често се съчетава с тези заболявания.

Какви са симптомите?

Гъбичната инфекция се проявява със силно изразено парене и сърбеж в областта на външните полови органи и влагалището.

Тези симптоми се съпровождат с появата на вагинално течение, имащо характерен за кандидозата бял цвят. За вагиналната кандидоза е типична хетерогенната консистенция на влагалищното течение с малки бучици, напомнящи на късовете на изварата, произведена от сирене.

Течението може да има кисел мирис. Много от страдащите от гъбичната инфекция съобщават за увеличаване на количеството на влагалищното течение след полов акт, водни процедури и през нощта.

Често се наблюдава почервеняване на малките срамни устни, а понякога и подуване на големите срамни устни, което може да достигне ануса.

Отокът и възпалителните изменения на влагалищната лигавица стават причина за болезнени усещания при полово сношение. Възможно е жената да изпитва болки и по време на уриниране.

Какви са причините?

За развитието на вагиналната кандидоза допринасят различни фактори, които нарушават баланса на здравословната вагинална микрофлора. 

В резултат на намаляване на количеството на полезните бактерии, които обикновено инхибират растежа на гъбичната микрофлора и интензивното размножаване на гъбичките.

Активният ръст на гъбичките води до проявлението на техните патогенни свойства с поява на възпалителни изменения на мукозната мембрана на влагалища като при колпит или вагинит.

Какви са усложненията?

Хроничното протичане на вагиналната кандидоза може да доведе до редица усложнения.

Те са причинени главно от разпространението на гъбичната инфекция в разположените до влагалището тъканни структури: шийката на матката с развитие на цервицит, уретрата и пикочния мехур като предизвика развитие на уретрит и цистит.

Съчетаването на вагиналната кандидоза с други полово предавани болести при продължително рецидивиращо протичане може да доведе до безплодие при жените.

Лечение на млечница

Локално лечение може да се проведе в случай на първично възникване и неусложнено протичане.

То се осъществява с вагинални свещички или таблетки, съдържащи противогъбичните препарати: миконазол, клотримазол, изоконазол, натамицин.

Лечението на острата вагинална кандидоза се провежда от 1 ден до 1 седмица в зависимост от назначения препарат. Неговата ефективност достига максимум до 80-90%. 

В хода на лечението е необходимо внимателно съблюдаване на интимната хигиена и въздържане от полови контакти.

Превенция

За да се предотврати вагинална кандидоза е необходимо след назначаването на терапия с антибиотици да се предпишат пробиотици.

Също така трябва навременно и правилно да се лекуват:

• хроничните заболявания;
• полово предаваните инфекции;
• Хормоналните нарушения;

Препоръчително е жените да спазват много добра лична хигиена и да носят памучно бельо.