Предразположението към затлъстяване може частично да зависи от удовлетворението, което получаваме от храната. Ново изследване на Университета на Айова установи съществени разлики във вкусовите усещания между участниците с нормално/наднормено тегло и затлъстяване.

Затлъстяването през последните години се превърна в основен проблем на общественото здраве. Причините за това състояние са различни, но решенията дали да се храним или не играят важна роля, особено тези какви храни и в какви количества да се ядат.

Повече удоволствие от хранана при истинско затлъстяване

Възприятието на вкуса може да доведе до преяждане. Ако при затлъстяване и нормално тегло се различават вкусовите усещания, това може да доведе до по-добро разбиране на причините за затлъстяване. И може би за разработване на нови методи за предотвратяване на затлъстяване.

С увеличаване на количеството храни се понижава пределното вкусово възприятие. Това означава, че привлекателността на определена храна намалява, колкото повече се яде от нея.

Първото парченце шоколад изглежда по-вкусно от десетото. Отношението между възприемания вкус и потребяваното количество традиционно се определят като сензорно-специфично насищане.

За измерване на мигновеното вкусово възприятие изследователите провеждат неклинично рандомизирано контролирано изследване на 290 възрастни – 161 от тях били с нормално тегло, 78 с наднормено, 51 със затлъстяване, на възраст от 18 до 75 години, 80% от участниците били жени.

Един шоколад за оценка на удоволствието от вкуса на всяко парченце

Доброволците трябвало да изядат по един шоколад и да оценят вкуса на всяко парченце, като похапвали от 2 до 51 парченца.

Половината от участниците получават информация за хранителната стойност на шоколада до началото на неговата дегустация.

Изследването открива постоянна връзка между вкуса на храната, и по-точно на индекса на телесната маса – ИМТ, при непосредствено наблюдение на мигновените изменения на вкуса за определен период от време, а не само в началото и в края на периода на потребление, както при предходните изследвания.

Учените не установили съществени разлики във вкусовите усещания между участниците с нормално тегло и наднормено. Участниците със затлъстяване били с високо ниво на начално вкусово възприятие.

Техните оценки на вкуса на следващите парченца шоколад били по-високи, в сравнение с тези на участниците с нормално тегло или с леко над нормата.