Скритите ползи от радиацията

Радиацията несъмнено може да бъде изключително опасна за здравето и да доведе до летален край. А в много случаи и до тежки здравословни състояния и увреждания. Всичко това е всеизвестно.

Но след проведено проучване, учените открили, че въпреки всичките рискове, на които ни излага радиацията, тя всъщност може да има и изненадващ ползотворен ефект.

Малко хора знаят, че ако радиацията не съществуваше, животът ни не би бил същия. Без нея нямаше да имаме възможността да извличаме ползите от слънчевата топлина, както го правим сега.

Тя се разделя на два вида – пряко йонизираща и естествено фонова.

Докато пряко йонизиращата включвя алфа, бета и гама лъчите, като всеки едни от тях оказват различно влияние върху организма, то естествено фоновата включва заобикалящата ни среда – Слънцето, Космоса, дори самата Земя.

Ние сме изложени на постоянно облъчване от околната природа и дори не го осъзнаваме. Това със сигурност ще ни повлия по някакъв начин в бъдеще време, но учените още не са сигурни как точно.

Според някои радиацията ще се превърне в смъртоносно оръжие, според други ще причини крах на цялото население, според трети ще предизвика появата на масови нелечими заболявания у човечеството. Като цяло изгледите не са добри.

Но съществуват и тази група учени, които успяват да намерат позитивното в негативното. Оказва се, че това не е толкова трудно. Радиацията всъщност носи много ползи, за които малко хора знаят, и от които много биха могли да се възползват.

Една от областите, където тя може да намери широко приложение е в медицината. В тази наука са характерни експериментите. Там човек не бива да се страхува да опиттва, защото често няма какво да губи.

На първо място е доказано, че радиацията може да бъде благоприятна за лечението на някои видове рак, без това да носи огромни неприятни последствия за човешкия организъм. Обаче ключът се крие в умереността.

Една и съща част на човешкото тяло не може да бъде третирана повече от един път с радиация, но ако тя се приложи на друго място ефектът няма да бъде намален.

Просто е важно да не е на едно също, защото не само може да не окаже добър ефект, ами и е доста възможно да предизвика още по-големи увреждания. От голямо значение е и количеството.

Учените са установили, че то зависи от теглото на болния. Колкото по-ниско е, с толкова по-малко радиация ще може организмът да се справи.

Огромен брой човешки животи са били спасени чрез радиация и е важно да помним това, ако ни се наложи да я използваме и се колебаем.

Едно от свойствата й поради което тя е изключително ценена в медицината е това, че тя позволява наблюдението на вътрешностите в тялото, които не могат да се видят с просто око или чрез различни изследвания.

По този начин тя се използва, за да се провери нормално ли функционират органите и тъканите.
Друга област, където радиацията намира широко разпространение е военната.

Тя позволява изработването на оръжия, непознати досега за човечеството и изключително силни. Също така влияе по много различни начини на войниците, изложени на нея, в зависимост от вида й.

Правят се експерименти с нея, които да подобрят ефективността на бойците, бързината им, силата им и т.н., но това е строго секретно и се пази в тайна изключително внимателно. Бъдещето ще ни покаже след време.

Радиацията намира приложение и в земеделието и индустрията. Различни видове продукти са изложени на нейно влияние, за да бъдат унищожени микробите в тях, без това да навреди на същността им.

Също така и за да удължат срока на годност, подобрят вкуса и ги направят устойчиви на условията около тях.

Освен това, се извършват множество всекидневни експерименти, благодарение на радиацията в различните университети и се откриват още и още ползи от нея ежедневно.

От нас зависи дали ще се предадем само на негативната й страна, на която все още така и така не можем да повлияем или когато ни животът ни поднесе лимони, ще си направим лимонада и ще открием как най-пълноценно да се възползваме от присъствието й в живота ни.