Глутенът представлява специфичен белтък, който се съдържа в различни зърнени култури като пшеница, ечемик, ръж, овес и др.

Новото изследване предполага, че влиянието на безглутеновата диета вътреутробно или в самото начало на живота /в утробата на майката или чрез кърмата/ може да понижи риска от развитие на захарен диабет тип 1.

За целите на проучването учените използвали мишки, предразположение към развитие на диабет тип 1. По време на бременността и в периода на кърменето мишките майки се хранили, както с обикновена храна, така и с такава несъдържаща глутен.

Когато новородените мишки достигали 4-седмична възраст, учените ги „върнали“ на обикновен хранителен режим.

След 30 седмици било установено, че при около 50% от родилите се мишки, майките на които били хранени както обикновено, се развивал диабет тип 1.

Сред наскоро родените гризачи, майките на които били на безглутенова диета, това заболяване било установено само при 22% от тях.
Учени от Копенхагенския университет /Дания/ предположили, че тази съществена разлика в риска от развитие на инсулинозависим диабет вероятно е свързана с чревни бактерии.

Мишките и тяхното наскоро родено потомство, които били включени в безглутеновата група, се отличавали от тези, които били хранени с обикновена храна по това, че първите били с повишени нива на някои чревни бактерии.

Чревните бактерии, както е известно, играят важна роля в развитието на имунната система. А диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което имунитетът на организма атакува клетките на задстомашната жлеза, синтезиращи хормонът инсулин.

Според Виктория Сяо, доцент в катедрата по ендокринология и метаболизъм в Медицинския център към Рочестърския университет за сега е рано да се говори за това, приложими ли са получените данни за хора, тъй като сензационните открития, които се правят при експерименти с мишки невинаги могат да бъдат съпоставяни с условията на човешкия организъм.

Освен това, към настоящия момент учените не могат с точност да твърдят, че здравите наскоро родени мишки, при които не се е развил диабет тип 1 в рамките на първите 30 седмици от техния живот, няма да се разболеят от него по-късно.

Също така това може да означава, че началото на това заболяване просто може да е отложено във времето, въпреки това резултатите само по себе си са интересни и налагат извършването на по-нататъшни изследвания с участие на хора.

Доктор Синтия Ву, клиничен диетолог на медицински център, съществуват 2 групи хора, на които се препоръчва да избягват употребата на съдържащи глутен храни.

Първата група това са тези, страдащи от целиакия и имащи реакция на имунната система към това вещество.

Към втората група се отнасят хората с повишена чувствителност към глутен, състоянието на които се подобрява след изключването на храните, в чийто състав този белтък влиза.

Учените не препоръчват ограничаване потреблението на глутенови храни в период на бременност от жените, които не попадат в нито една от тези групи, тъй като придържането към хранителни режими, невключващи глутен е много сложно.

Както е известно, подобна диета не създава риск за здравето на бременната жена, но само при условия, че храните, в чийто състав влиза глутен, бъдат заменени с по-здравословна храни като ориз или сладки картофи.

Според независими експерти, бъдещите изследвания с участие на хора могат да се заключават в проучването на получените данни за жени, които се придържали към безглутенова диета в период на бременност, а също и по-нататъшно наблюдение на резултатите за наличие на диабет тип 1.