Физическите и медицинските последствия от пушенето са многобройни, а обхватът и сериозността на болестите, свързани с пушенето, са шокиращи. Повече от 450 000 американци умират всяка година в резултат от пушенето. Между 3 000 и 5 000 умират в резултат на излагането им в среда, в която се пуши (познати като пасивни пушачи).

Пушачите се разболяват и умират в по-ранна възраст от непушачите. Според Световната здравна организация половината от пушачите, които започват да пушат през юношеството, умират в резултат на употребата на тютюн. Експертите смятат, че повече от 30% от смъртните случаи от рак в Щатите могат да бъдат предотвратени, ако цигарите се забранят.

Ракът е едно от най-лошите последствия, които пушенето причинява на тялото ви. Органите, които имат директен контакт с тютюневия дим – гърлото, дробовете и хранопровода – са подложени на най-голям риск от рак. Ето и други последствия, които могат да се появят, ако не сте прекратили вредния си навик:

Пръстите и ноктите ви се оцветяват с жълтеникави петна, които не могат да бъдат премахнати.

Дъхът ви приема миризмата на цигарата, която сте изпушили. С времето кожата ви се състарява, а по нея се появяват дълбоки бръчки и набраздявания.

Пушенето се отразява на венците и зъбите, като може да се получи гингивит (болезнени, подути и кървящи венци). Зъбите се оцветяват в нежелани нюанси от тъмно жълто до тъмно кафяво.

Пушенето може да причини или влоши пептичната язва.

Пушенето е предпоставка за развиване на остеопороза – изтъняване и отслабване на костите, често асоциирано със старостта.

Жените пушачи около 35-годишна възраст, които взимат орални контрацептиви, са изложени на по-голям риск от сърдечен удар, инсулт и съсиреци в кръвта.

Ако сте с наднормено тегло или имате високо кръвно налягане или диабет, пушенето ще влоши състоянието ви и може да се наложи да се вземат сериозни мерки.

Поне 1 от 8 случая на високо кръвно налягане се дължи на пушенето. Бебета на майки, които пушат, са изложени на по-голям риск от синдрома на внезапна детска смърт.

Пушенето е също един от най-големите фактори за развиване на заболявания на сърдечно-съдовата система, включително инфаркт, инсулт, аневризма на абдоминалната аорта, нарушена циркулация на кръвта в крайниците.

Пушенето е главен виновник за сърдечните удари. Изследвания показват, че рискът от смърт от инфаркт е пряко свързан с това колко дълбоко вдишвате, колко дълго сте пушили и броя на цигарите, които пушите на ден. Вероятността пушачи да получат сърдечен удар е два пъти по-голяма отколкото при непушачите.

Без съмнение пушенето причинява рак на белия дроб, който е номер едно причинител на смъртни случаи. Експертите твърдят, че 90% от случаите на рак на белия дроб са свързани с пушенето. Колкото повече пушите – включително броя на цигарите, дълбочината на вдишване и броя на годините, в които пушите – толкова по-голям е шансът за рак.

Ракът на белия дроб не е единствения рак, причиняван от цигарите. Ракът на ларинкса обикновено също е резултат от пушенето, а постоянната употреба на силен алкохол повишава още повече риска за тази болест. Пушенето е главна причина за рака на устата, рак на хранопровода, рак на бъбреците и рак на пикочния мехур. Повече от една трета от смъртните случаи при рак на панкреаса се дължат на цигарите.