Средно децата растат с по 5 см на година. През пубертета 2 пъти по-бързо – с 10 см. През първата година на мъника растежът е невероятно бурен – ръстът на децата за 12 месеца се увеличава с 1,5 пъти, като нарастват средно с по 25 см, а телесната маса се утроява.

Дори и в бурната първа година на децата има скок в растежа. Обикновено се характеризира с нарушения на режима и промени в настроението, мъникът внезапно спира да се усмивка след събуждане, не иска да яде по същото време, както преди.

За да не се притесняваме напразно, Lechenie.bg привежда мнения от експерти за признаците на скок в растежа при деца и начини да им помогнат да преживеят тези трудни времена.

Постоянните етапи на скок в растежа

Този признак ще е винаги – и през първата година от живота, преди училище, и в периода на пубертета.

Средно първите 4 скока в растежа са, когато детето е на 3 седмици или на около 20 дни, 1,5 месеца, 3 месеца и на 6 месеца.

Приблизително в същите срокове, когато ви се струва, че накрая графикът на кърмене е подобрен. И детето започва да изисква храна на практика постоянно.

Кърмачетата постоянно на гърдата на мама, не желаят изобщо да се пускат, мъниците, които се хранят от шише започват да плачат веднага щом адаптираното мляко свърши.

Спасението е само кърменето при поискване – и този хранителен маратон може да продължи 3-4 дни. По-големите деца не се отделят от хладилника.

Не трябва да се опасяваме от това, че детето ще преяде – всичко, което детето успее да изяде, отива в резерв за мастни тъкани, за трупане на мускулна маса и за костите.

За да преживее по-леко този етап, на кърмачето може да се помогне – меко масажиране на коремчето по часовниковата стрелка и кърмене, макар и често, но по малко.

На тези, които вече не се хранят само с мляко, трябва да им бъде предоставен избор от междинни хранения.

1.Нарушения на съня

Всички знаят, че децата растат на сън. Само по време на колебанията в растежа малко родители могат да се похвалят, че детето е започнало повече да спи. Обикновено децата по-малко, по-повърхностно, продължителността на съня става по-кратка, средно намалява с по 5-10 минути.

Както знаем, децата не спят много дълго, а често се събуждат, именно тези етапи на техния прекъснат сън стават по-кратки.

Нарушенията на моделите на съня са нормално следствие на подготовката за скок в растежа. Сънят сам по себе си е изключително важен за производството на хормон на растежа – самототропин.

 В тези периоди децата спят, както ги хване. Веднага щом взрива в растежа приключи, всичко ще се оправи.

70% от самототропина се образува при деца от 10 до 12 часа вечерта при условие на дълбок сън. Тоест към 22 часа детето не просто трябва да си е легнало в леглото, а сладко да спи.

2.Капризи

Повишената капризност най-често е вследствие на предишните спътници на стремителния растеж – глад и недоспиване.

Гладните и уморени деца рядко заспиват тихо в леглото, а точно обратното, звучат като сирена.

Още няколко причини за лошо настроение:

  • При ускорен растеж започва разтягане и напрежение на сухожилията и на мускулите, т.нар. болки на растежа.
  • Ускореният растеж на цялото тяло включва и развитие на мозъка. Така че следващият признак, това са новите навици, които могат да предизвикат претоварване, а с тях идват и капризите.

Не трябва скоковете в растежа да се бъркат с други състояния – сънливост и капризи, които могат да сигнализират за неразположение, а постоянният глад за недостиг на храна или проблеми със стомашно-чревния тракт, ендокринната система и т.н.

3.Нови навици

Разбира се, далеч не всички нови способности се появяват само на фона на скоковете в растежа. Но главният мозък расте заедно с цялото тяло, и е напълно вероятно няколко след няколко допълнителни сантиметри да последват нови умения.

Нормалният растеж може да се възпрепятства от здравословни проблеми – хронични патологии на дихателните органи, на храносмилането, на сърдечно-съдовата система, хормонални нарушения, а също и прием на кортикостероиди.

4.Растеж на стъпалата и на дланите

Този признак не е особено показателен за деца до година – при тях ръкавиците обикновено са по-големи, а обувки според размера са необходими рядко.

Ръцете и краката обаче могат да започнат да се подават от ръкавите и панталоните на първо място.

При по-големите деца тесните стави на крайниците – на коленете, на лактите, предмишниците, не успяват да настигнат растежа на ръцете и на краката, и затова трябва да се научим да ги управляваме.

Затова и в този период на детето може да изглежда, че му липсва ловкост, не може да пази и много добре равновесие.

В периода на пубертета при скок в растежа при момчетата започват да се разширяват раменете, а при девойките – бедрата.

Освен това започва да расте косата, променя се гласа и миризмата на тялото, и за съжаление, се появяват пъпки.

По дължината на ръцете в някои държави се определя готовността за училище – скокът в растежа на 6-7 години помага на детето най-накрая да достигне с ръка противоположното ухо, като прекара за тази цел ръка през главата.

5.Непрестанно ядене

През този период е важна не просто много храна, а да бъде правилна. Всички тъкани на организма се формират от тези хранителни вещества, които децата получават с храненето.

И детското проблемно меню често се отразява в зряла възраст.

Например, остеопороза днес се нарича „педиатрична болест с хериатрични последствия”, защото костната маса, която се трупа в детството и в бебешката възраст, това е важна компонента в скелетните структури за цял живот.

Най-важното, което трябва да се помни, че основният строителен материал за тъканите на тялото, това е белтъкът. И за децата е необходимо на денонощие да получават приблизително по 1 грам белтък на 1 килограм телесна маса, с изключение на кърмаческата възраст.

Не повече, и не по-малко. 60% от белтъка детето трябва да получава от немазните млечни продукти, месо, риба, пилешко и яйца.

Излишъкът от мазнини е вреден, както и сладкото, забавя образуването на хормон на растежа.

Какво още е необходимо? Сложни въглехидрати от зеленчуци и пълнозърнести храни, които съдържат източник на енергия за мускулите – гликоген. Не се натрупва в организма, и запасите от него трябва редовно да се попълват.

Как да насърчим детето да яде всичко това, ако е любител на захарни изделия и вредни междини хранения? Експертите по детско хранене имат няколко работещи съвета.

  • Полезните продукти трябва да бъдат максимално достъпни – за да може детето във всеки един момент да си взема, без да пита възрастните и без да приготвя храна.
  • По време на занятия у дома подгответе на детето чиния с разнообразни зеленчуци, плодове, пълнозърнести хлебчета, крекери.
  • Използвайте формулата 90/10 – 90% полезни продукти и 10% захарни изделия и вредни продукти.
  • Съблюдавайте сами и помагайте на детето да спазва графика на хранене, макар и да му е трудно в началото, то впоследствие ще свикне, а това ще спомогне да достигне максималния ръст, който е заложен в природата.

Както знаем, с всяко следващо поколение ръстът на нацията се увеличава, и затова ако детето е вече в пубертета и е момче, а не е достигнало по височина своя баща, то може би нещо не е както трябва.

Обикновено сънят не е достатъчен, децата в пубертета – на 13-14 г., сменят училища, пътуват повече, налага им се да стават рано, а това възпрепятства образуването на нормални количества растежен хормон.

През пубертета родителите трудно могат да се намесят и да променят режима на своето вече пораснало дете, което вече е свикнало така, но все пак си струва да опитат да му поговорят.