Хората се оплакват, че ръцете им са студени или направо ледени много често. Но реално за студени ръце може да се говори, когато пръстите сякаш са ледени при нормални температури на околната среда, при които на повечето не им е студено.

На какво са признак постоянно ледените ръце

Термочувствителност на човешкото тяло

За определянето на температурата на кожата отговарят специални рецептори – свободни нервни окончания, които предават информация за топлото и студеното към нервните центрове, разположени в островните и соматосензорните участъци на кората на главния мозък.

Интересно е, че по данни, публикувани в списание за Приложна психология през 2018 г., на различните участъци на човешкото тяло термочувствителността може да е различна.

Така лицето и торса са много по-чувствителни към изменението на температурата от ръцете и краката. А дланите са 2 пъти по-термочувствителни от стъпалата. Дори самата длан на човека – това е нееднородна по термочувствителност област – основата на дланите е много по-възприемчива на студа от пръстите.

Кожата, покрита с косми, е по-термочувствителна от непокритата. На ръцете и краката в зависимост от степента на окосмяване термочувствителността може да се променя до 5 пъти.

Голата, тоест която не е покрита с косми, кожа на жените средно е по-термочувствителна от същата кожа при мъжете. Има предположения, че това е свързано с площта на повърхността на техните тела.

При по-малка площ при жените чувствителността към температурата е по-висока. Затова при един и същ по обхват стимул, който пада на по-малка повърхността, реакцията при нежния пол е по-силна.

Ако пък гледаме конкретно по ръката, то дланта и тилната повърхност са по-чувствителни към колебанията в температурите от пръстите. Например, дланите с 2 пъти повече се боят от студеното, в сравнение с големия пръст.

Интересно е, че чувствителността на болка и другия вид тактилност е по-висока на пръстите. Това е може би свързано с факта, че термочувствителността е с второстепенна роля в изследователски докосвания. Основната нейна функция е терморегулация.

Изследване от 2012 г., проведено сред двойки близнаци показва, че термочувствителността може да се предава и по наследство.

Възможни причини за студени ръце

Кръвта в дланите преминава по две артерии – лакътната и лъчевата. Ако по някаква причина постъпването на кръв е затруднено, дланите ще бъдат студени или направо ледени.

Всички кръвоносни съдове на нашето тяло са заобиколени от мускули. Ако тези мускули се свият или твърде много се отпуснат, те могат да намалят или увеличат кръвообращението.

При нормални условия тялото умее да преразпределя обемите кръв, като увеличава притока на кръв в тези органи, които към този момент са по-актуални – сърце, бели дробове и мозък.

Ако обаче някъде е повече, това означава, че другаде е по-малко, затова към крайниците в този случай ще постъпва по-малко кръв. Но това разбира се, са единични случаи и определени обстоятелства.

Ако пък дланите мръзнат постоянно, е възможно кръвоносните съдове да са свити, поради някакво хронично нарушение.

Характерен признак на остър недостиг на кръв в дланите, това е цианоза, посиняване на връхчетата на пръстите.

При нормализация на температурата пръстите придобиват нормален цвят, възможно е леко да оттекат, и да се появи и мравучкане.

Сред патологиите, които водят до спазми на кръвоносните съдове, са:

  1. Болест на Рейно – вазоспастично заболяване, при които за продължителен период от време се свиват кръвоносните съдове. Развива се ангиотрофоневроза. В началния /вазоспастичен/ стадий на болестта спазъм се развива на 2-3 пръста, които стават ледени и бледи. Болестта на Рейно може да се съчетава със синдром на карпалния канал, възникващ поради това, че в областта на пръстите се притиска срединния нерв.
  2. Прекомерно пушене – този процес свива кръвоносните съдове и тогава кръвоснабдяването може да е нарушено.

В списъка със заболявания, които са причина за ледени ръце, са:

  1. Анемия – проблемът може да не е в кръвоносните съдове, а в самата кръв, тъй като при анемия се наблюдава недостиг на хемоглобин, в следствие на което тъканите и органите не получават достатъчно кислород.
  2. Хипотериоза – недостиг на щитовидни хормони;
  3. Дефицит на витамин В12 – необходим за образуването на червени кръвни телца;
  4. Понижено артериално налягане води до забавяне на кръвообращението.
  5. Захарен диабет – развива се периферна невропатия;
  6. Системна вълчанка – автоимунно заболяване, при което е възможно увреждане на кръвоносните съдове.

Кога е необходима медицинска помощ

Когато ръцете са ледени, дори и при топло време. А когато е студено, се появява изразена болка в пръстите. Също така пръстите редовно са бледи, посиняват или се зачервяват. Малки рани по връхчетата на пръстите трудно заздравяват.