Обичайният ритъм на дефекация е индивидуална особеност на организма, обусловена от физиологията, и зависи от различни фактори. Но отклоненията от нормата трябва да станат причина за безпокойство.

Ситуациите, когато констипациите се редуват с диарии, свидетелстват за развитие на някои заболявания, транзитни разстройства и се съпровождат с определени симптоми.

Причини за редуващи се диария и запек

Основните причини за тези състояния са както периодичните стомашни разстройства – раздразнение на дебелото черво, неправилно хранене или стресови ситуации.

Сред другите по-сериозни провокиращи фактори са:

1. Синдром на раздразненото дебело черво;
2. Паралитична чревна непроходимост;
3. Синдром на скъсеното тънко черво;
4. Болест на Крон;
5. Некротизиращ ентероколит;
6. Болест на Хиршпрунг;
7. Недостиг на минерали;
8. Атрезия на дванадесетопръстника;
9. Синдром на влошената абсорбция;
10. Атрезия на тънкото черво;

Много по-рядко разстройствата възникват на фона на провеждане на химиотерапия, прием на лекарства против гадене, обостряне на синдрома на раздразненото дебело черво, прекомерно размножаване на патогенни бактерии.

Синдромът на раздразненото дебело черво не заплашва живота на пациента, но е изключително неприятно и създаващо неудобства състояние.

Един от най-разпространените симптоми – това са диарията и запека. Позив за дефекация се появява не по-често от веднъж на 3 дни, фецесът или е с твърда консистенция и напомня на кози екскременти, или пък е полутечен или воднист, обикновено с нормален обем.

Обикновено се проявява в сутрешните часове след закуска или в стресови ситуации, характеризира се с болки в корема, най-често от лявата страна на корема под пъпа след хранене или изхождане.

Други показатели за наличие на синдрома са:

• Гадене, повръщане, кисели;
• Примеси на слуз в изпражненията;
• Главоболие;
• Болки в гърдите;
• Лесно уморяване;
• Нарушение на менструалния цикъл;
• Прекомерно често уриниране;
• Проблеми със съня;
• Потиснато настроение и депресия;

Най-разпространените фактори на чревна непроходимост са неотдавнашна абдоминална хирургична интервенция, електролитен дисбаланс, хранително отравяне, перитонит, панкреатит, нарушено кръвообращение в областта на корема, заболявания на бъбреците и прием на някои на някои лекарствени препарати.

Диагностика и лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, свързани със запек и диария

Най-спешната задача на човека, който има този проблем, е да се консултира с лекар. При ректално изследване проктологът изучава състоянието на правото черво, изключва наличието на тумори, гинекологични проблеми.

Повечето от обичайните методи на изследване са насочени към отстраняване на диарията или запека, или поне облекчаване на съпътстващите симптоми.

Поради тази причина терапията се назначава за всеки болен индивидуално, като се отчитат конкретните причини.

За тази цел да се намери най-подходящото лечение, е необходимо да се установи истинската причина за възникване на проблема.

От медицинска гледна точка разглежданата комбинация от спазмолитици, които намаляват спазмите в корема, и препарати срещу диария.

Терапията се основава на здравословен начин на живот, употребата на спазмолитични препарати и транквиланти, понижаване на консумацията на храни, които съдържат предимно скорбяла.

В редки случаи се налага провеждането на очистване с помощта на клизма, която се прави чрез правото черво. В тежки случаи може да се наложи очистване на целия стомашно-чревен тракт под пълна упойка ръчно с помощта на хирург.

Профилактика, консултация с гастроентеролог

Заболяванията на стомашно-чревния тракт засягат всеки 2-ри човек на планетата. Това е свързано с хранителния режим, основата на който е изключително преработена храна – бял хляб, захарни изделия, с ограничено съдържание на растителни влакна.