Студени може да са ръцете и краката на детето, ако например, то премръзнало. В това няма нищо необичайно, и да се спираме на тази естествена реакция на организма няма никакъв смисъл.

Защо обаче крайниците могат да са студени и без да е налице преохлаждане? Не бързайте да се вълнувате, най-често това е норма. Все пак в някои случаи може да се касае за патология.

Защо детето е с постоянно студени ръце и крака

1.Спазъм на кръвоносните съдове и при повишена температура

Студените крайници при детето е възможно да са при повишена температура. Това е свързано със спазъм на кръвоносните съдове – не постъпва необходимото количество кръв в тях.

В такива случаи не следва да правим опити за понижаване на температурата на детето със студени компреси и с големи дози препарати за сваляне на температурата – антипиретици.

В противен случай е възможно да се предизвика още по-силно свиване на кръвоносните съдове. Температурата е необходимо да се сваля постепенно с използване на средства за разширяване на кръвоносните съдове, но преди това е необходимо задължително да се направи консултация с педиатъра на детето.

2.Особеност на терморегулацията при малки деца

При малките деца терморегулацията не е достатъчно зряла, балансира се до към 2, а понякога и до 3 години. Системата, която пък регулира разпределението на кръвообращението, започва да работи правилно още през първата година.

Затова може да се каже, че студените крайници на малките деца са нещо нормално. Това при условие че детето има добър апетит, спокоен сън и достатъчна активност през деня.

За да определим дали на детето не му е студено, с длани трябва да докоснем гърдите му. Разбира се, не трябва да забравяме и за комфортната температура в помещението, в което е детето, трябва да е в границите – 18-22 градуса.

През настоящите все още топли и дори понякога горещи септемврийски дни обикновено температурите в жилищните помещения са дори и по-високи, освен ако не работи климатик, който да поддържа по-ниски градуси.

3.Активен ръст в предучилищна възраст

В по-старша възраст – 5-7 години – децата също могат да имат хладни крайници заради активен растеж.

Органите се развиват бързо, но кръвоносните съдове невинаги успяват да се адаптират към тези изменения. За адаптация към измененията в организма е необходимо повече време.

Поводи за тревога няма, просто да се погрижим за балансирано хранене, витамините и пълноценния отдих на детето.

Болести, причина за студени крака при деца

4.Патологии, при които ръцете и краката на детето, могат да са постоянно студени

В повечето случаи студените ръце и крака на детето не са предвестници на някое заболяване. Все пак е важно да се разбира, че така не е винаги.

До охлаждане на крайниците водят следните патологии:

  • Детска анемия – при това заболяване освен постоянно ледени ръце и стъпала, са възможни и симптоми като задух, липса на апетит, световъртеж и дори припадъци.
  • Отслабване на имунната защита на организма – това състояние се характеризира с липса на апетит, бързо уморяване, пребледняване на кожата, апатия.
  • Проблеми с щитовидната жлеза – заради хормонални нарушения детето може да е със студени ръце и крака. Но за нарушена функцията на щитовидната жлеза може да се говори само след определени изследвания, които се назначават от ендокринолог.
  • Повишена нервна възбудимост – ако забелязвате, че ръцете и краката на вашето дете започват да изстиват след някакви преживени емоции, стресови ситуации или пък детето само по себе си е впечатлително и бурно реагира на всякакви ситуации, тогава следва да се обърнем за консултация към детски невролог.

Лечението на това състояние ще зависи от причините за неговото възникване. Затова на първо място, детето трябва да се заведе при личния му педиатър, който да изключи възможни заболявания.

След назначаването и провеждането на необходимите изследвания ситуацията ще стане доста по-ясна, а това ще ви помогне да се успокоите.

Обикновено най-лошите опасения не се потвърждават, и проблемът с ледените крайници минава с времето, когато детето порасне.