Възможно е да се избавите от проблеми със здравето в бъдеще или дори да спасите живота си.

Кои са здравните показатели, които да следим постоянно

1.Артериално налягане

За нормално се смята кръвно 120 на 80 и по-ниско. Ако горната граница достига до 129, това означава, че е повишено. Необходимо е да обърнем внимание, тъй като то често преминава в хипертония, която е свързана с риск от развитие на атеросклероза, сърдечен пристъп и инсулт.

В ранните стадии хипертонията е без симптоми, затова е важно редовно да измерваме кръвното, за да забележим навреме измененията му. Не следва да се отлага прегледът при личния лекар, ако кръвното се повиши. Ако на вас или на ваши близки кръвното се повиши до стойности 180 на 120 и се съпровожда с болки в гърдите, затруднено дишане, изтръпване, слабост, проблеми със зрението или с говоренето, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ.

С повишено внимание следва да си следим кръвното, ако кръвната ни е група А, В или АВ. Според данни от изследванията тези групи са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Освен това е важно да ги знаем и други случаи, например, когато е необходимо преливане на кръв.

2.Ниво на холестерол

Холестеролът е необходим за създаване на клетки на организма и на други важни процеси, но когато е твърде висок, това е опасно. По стените на артериите могат да се образуват плаки от холестерол, което на свой ред да доведе до атеросклероза.

За проверка на нивото на холестерол веднъж годишно е добре да се прави изследване – за стойностите с ниска плътност, т.нар. лош и с висока плътност – т.нар. добър.

3.Триглицериди

Това е третият фактор, който трябва да се отчита, като се проследява риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Триглицеридите, както и лошият холестерол, са свързани с риск от поява на плаки по артериите и развитие на атеросклероза. Затова редовно трябва да се прави изследване.

Повечето специалисти съветват да се прави веднъж на 5 години, но ако ваши близки са с диабет или с проблеми със сърцето, този показател трябва да се проверява по-често.

4.Хормони на щитовидната жлеза

Влияят на много системи на организма, включително и на обмяната на веществата. Ако нивото на хормоните на щитовидната жлеза е понижено, то могат да възникнат различни неприятни симптоми – трудности с понижаването на теглото, спад на силите, замъгляване на съзнанието, забравяне, втрисане.

Понижените нива на тези хормони се свързват с риск от сърдечно-съдови заболявания и повишаване на вероятността от настъпване на смърт като цяло.

Затова ги проверявайте веднъж годишно, като разбира се, е добре предварително да се направи консултация с личния лекар, който ако прецени да ни даде направление за специалист.

5.Състояние на зъбите

Бактериите в зъбната плака се свързват с коронарна недостатъчност. Тяхното наличие води до това, че тромбоцитите в кръвта образуват съсиреци, които блокират кръвоносните съдове и е възможно да предизвикат възпаление на сърдечните клапани.

Хората със заболявания на пародонта – тъканите, които обкръжават зъбите, по-често страдат от инфаркти и от инсулти. Също се появяват все повече доказателства, че пародонтитът може да влоши протичането на диабет, особено при тези, които пушат.

За намаляване образуването на плака, не трябва да забравяме да мием зъбите поне 2 пъти дневно, да използваме вода за уста и конец за зъби, веднъж годишно да посещаваме зъболекар. При диабет то по-добре наблюденията да са на всеки 3-6 месеца.

6.Цвят и форма на бенките

Колкото по-голям брой бенки, толкова по-висок риск от развитие на злокачествени тумори в някоя от тях. Веднъж месечно се оглеждайте, като обръщате внимание на новообразуванията, промяна на цвят или на форма на бенките, увеличаване на техния размер.

Следва да обърнем внимание, ако бенка започна да боли, не заздравява в продължение на 3 седмици или постоянно сърби, като се покрива с коричка и кърви. Ако забележите нещо подобно веднага поискайте от личния лекар направление за дерматолог.

7.Извивка на гръбнака

Следва да проверим дали нямаме изкривяване. Възможно е сега да е малко и да не създава неудобства, но с времето да доведе до хронични болки в гърба и проблеми с подвижността.

В изправено положение следва да се провери дали двете рамене и двете лопатки са на едно ниво, а гърбът не трябва да изглежда твърде кръгъл.

Ако забележите признаци на изкривяване, то се обърнете към лекар.