Повечето от нас приемат паразитите, като застрашаващи здравето ни организми, които проникват в тялото и го използват, за да черпят от хранителните вещества, които ние му набавяме.

С цел борба с нахлуващите патогени имунната ни система използва лимфните възли, през които преминава течност, филтрираща отпадните вещества, а също улавя и патогени, сред които бактерии и вируси.

Лимфните възли са обвити от имунни клетки, които се уголемяват при нахлуване на патогени.

Но сега швейцарски учени от политехническата школа в Лозана неочаквано откриха, че имунните клетки, които обгръщат лимфните възли са повече, когато човек е инфектиран с по-сложни микроорганизми, каквито са чревните паразити.

Направеното откритие преобръща представите ни за това как имунната система реагира на инфекции.

Откритието е направено от лабораторията на Никола Харис от същата школа, един от изследователите, които работят там, забелязали, лимфните възли на мишки, които са били заразени с чревния паразит Heligmosomoides polygyrus bakeri нараснали значително.

Този хелминт е отличен инструмент за изучаване на това как червеят взаимодейства с гостоприемника си, и затова се използва като стандарт в лаборатории, които извършват изследвания в сферата на паразитните заболявания.

Лимфните възли имат микроскопични отдели, наричани фоликули, в които се съхраняват определен тип имунни клетки, В-клетките, които изтласкват антитела в кръвта, за да атакуват нахлуващите патогени.

Изследователите установили, мишите лимфни възли образуват повече фоликули, което предполага формиране и на повече В-клетки в отговор на паразитната инфекция.

Това събитие не е само по себе си такова. И подобно на много биологични процеси обхваща цялата последователност от молекулярни сигнали, което води до образуването на нови клетки и тъкани.

Учените от швейцарската политехника в Лозана успели да възстановят молекулната последователност, която е сравнително усложнена – когато мишката е инфектирана с чревен паразит, а молекулата генерира цитокин в отговор.

Възпалителното съединение стимулира след това В-клетките в лимфните възли, в резултат на което се образува молекулата лимфотоксин.

И която впоследствие взаимодейства с клетките, които формират лимфния възел, които се наричат стромални. Последните образуват друг цитокин, който стимулира формирането на нови фоликули в лимфния възел.

Досега се смяташе, че образуването на нови В-клетъчни фоликули в лимфните възли е възможно само след раждането. И това изследване показва, че това може да се случи и при възрастен бозайник.

Учените отбелязват също, че образуването на нови фоликули е важно за борба с инфекциите, като се стимулира формирането на повече антитела.

За разлика от бактериалните и вирусните инфекции, тези, предизвикани от паразити са изключително сложни. Хелминтите са големи организми, които започват да образуват собствени молекули при инфекция в тялото на своя домакин.

И някои от тези молекули стимулират имунната система на гостоприемника, докато други я потискат. Необходими са изследвания на всяка една отделна молекула, което пък е бавен и сложен процес.

Следва да се отбележи, че новообразуването на В-клетъчни комплекси е потвърдено само за паразитните инфекции. В момента се провеждат проучвания дали този ефект не се проявява и при бактериалните инфекции при мишки, отбелязва Никола Харис.

Освен това се провеждат и по-задълбочени проучвания с цел установяване дали този процес не се наблюдава и като реакция на поставянето на ваксини.

Откритието не бива да ни обнадеждава много, тъй като този ефект е потвърден само при мишки.