Пристъп на повръщане – това не е най-приятното усещане, но освен дискомфорт за детето, то е причина и за сериозно безпокойство у родителите.

Повръщането без температура при деца може да възникне по множество причини. Знаейки на какви признаци още трябва да се обръща внимание, вие може да намалите броят на тези причини, да помогнете на детето и да се обърнете за необходимото лечение към правилния специалист.

Защо детето може да повръща, без да има температура 

Стомашен грип

Макар и в наименованието да се съдържа грип, то към истинския грип това заболяване няма никакво отношение. Този термин се използва, когато се касае за симптоми на гастроентерит.

В повечето случаи гастроентеритът се предизвиква от вируси като ротавирус и норовирус. Също може да се развива и заради бактерии, например, ешерихия коли или салмонела.

Норовирусът понякога може да предизвиква субфебрилна температура, също може да протича и без повишение на телесната температура.

Норовирусите и ротавирусите са заразни, както и всички вируси. Детето може да е заразено по един от трите начина:

 • Встъпило е в контакт с някого, когото има заболяване;
 • Яло е храна, в която е имало вирус;
 • Докоснало се е до замърсена повърхност, а след това до носа или устата, преди да си е измило ръцете.

Симптомите започват да се проявяват 12-48 часа след заразяване. Освен повръщане, най-вероятно ще започне и диария, гадене и стомашни спазми.

Повечето от хората се оправят за 1-3 дни, но симптомите могат да продължат 10 и повече дни. Основата на лечението е да не се допуска обезводняване.

Важно

Ако детето е с гастроентерит, и не знаете от какво е предизвикан да спрете да му давате всякакви млечни продукти, освен кърма или адаптирани детски храни, при ротавирусна инфекция те влошават състоянието.

Хранителна алергия

Понякога повръщането може да е признак, че детето страда от хранителна алергия. И повръщането може да е единственият симптом, но може да има и други като затруднено дишане, уртикария, повтаряща се кашлица, хрипове или проблеми с преглъщането.

9 от 10 алергични реакции при деца са свързани със следните храни:

 • Ядки – например, бадеми или орехи;
 • Риба, морски дарове;
 • Яйца, мляко, пшеница и соя.

Много малките деца, които за първи път пробват мляко, соя, определени зърнени и някои други твърди продукти, са предразположени към т.нар. синдром на ентероколит, индуциран от белтъчините в храната.

Проявява се 2-6 часа след хранене и предизвиква многократно повръщане. Възможни са изпражнения с кръв и диария. Детето трябва незабавно трябва да се заведе на лекар, ако се подозира това заболяване.

Хранително отравяне

Всеки път, когато в храната активно се размножават микроби, съществува вероятност, детето да се отрови, тоест да развие симптоми на хранително отравяне. Ето някои бактерии, които могат да се съдържат в храната:

 • Салмонела;
 • Листерия;
 • Ешерихия коли.

Хранителното отравяне може да започне на практика от всяка храна, особено ако е неправилно приготвена или не е добре съхранявана. Най-честите виновници за отравяния при деца и възрастни са:

 • Месо и пилешко;
 • Яйца и морски дарове;
 • Немити или добре измити плодове, салати.

При детето може да започне повръщане няколко часа след ядене на заразена храна. Понякога симптомите се проявяват след ден или два. Обикновено в клиничната картина също присъства гадене, диария и болки в корема.

Хранителното отравяне може да предизвика треска, но обикновено предизвиква повръщане без температура. Симптомите могат да са с продължителност от няколко часа до няколко дни.

Основата на лечението е същата – повече да не се пие. По съвет от лекар могат да се приемат ентеросорбенти или чревни антибиотици, но в никакъв случай не трябва да се дават лекарства срещу диария.

Чревна непроходимост

При новородените е трудно да се определи това е повръщане или оригване, което е по-специфично и се връща течност. Оригването обикновено е свързано с времето на хранене, а пристъпът на повръщане може да започне във всеки момент.

Педиатърът ще помогне да се изясни какво точно се случва. Силното повръщане при бебетата се случва рядко, това може да е признак на запушване на червата. Също е възможна пилорна стеноза, края на хранопровода и началото на червата да са твърде тесни, и затова храната преминава през тях трудно, или не минава съвсем. Тези два проблема са сериозни, и следва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Сътресение на главния мозък

Децата често си удрят главата, особено когато се учат да ходят или спортуват. Всеки път, когато детето получава травма на главата, е важно да се следи за признаци на сътресение на мозъка.

Повръщането е един от тези признаци. Други симптоми на сътресение са:

 • Загуба на съзнание;
 • Главоболие;
 • Замъглено зрение;
 • Проблеми с ходенето;
 • Трудно събуждане.

Важно е да се знае, че признаците на сътресение на мозъка се проявяват не веднага, а след 72 часа.