Почивните дни отминават, и въпреки че сме си починали пълноценно, не се чувстваме по-заредени с енергия. Отдихът не ни носи облекчение, а силите не се възстановяват, дори и след отпуск. Каква може да е причината и какво да правим с това?

Как да разберем дали е виновен недостатъчното отдих или проблемите със здравето?

Съвременният човек живее от отпуск до отпуск в постоянна надпревара, по време на която няма възможност да се вслуша в себе си и в своя организъм.

И дори през почивните дни се чувства уморен и отпаднал. Това състояние може да е признак на липсващ баланс между работа и почивка или за заболявания.

Защо е важно да проверим нивото на хемоглобин

Понижените нива на хемоглобини, както и това еритроцитите е сигнал за развитие на анемия. Слабост и умора, това са основните симптоми.

На първо място, е необходимо да си направим пълна кръвна картина. Резултатите от това изследване позволяват да се направи оценка на количеството на различните клетки и тяхното съотношение, състояние на еритроцитите и нивото на хемоглобин.

Причина за анемия може да стане дефицит на желязо и витамин В12 , затова при подозрение за анемия е необходима проверка на тези показатели.

Какво показва изследването на кръвта

Серумното желязо – отразява нивото на желязо в кръвообращението, а също и запасните резерви на желязо в тъканите.

Феритин – това е т.нар. белтъчен маркер на недостиг на желязо. Във феритина се натрупва запас от желязо, което не е било използвано от еритроцитите. Понижаването на нивото на този показател става постепенно, което позволява да се постави диагноза анемия в ранните стадии.

Трансферин – отразява метаболизма на желязо.

Общата желязосвързваща способност на серума – показва нивото на желязо и неговата взаимовръзка с други белтъци.

Витамин В12 – помага да се изясни как се усвоява желязото, постъпващо с храната. Продължителният дефицит на този витамин е опасен, влияе на формирането на кръвните клетки и правилната работа на нервната система.

Защо е важно да се изследва щитовидната жлеза

Умората и апатията може да са симптоми на хормонален дисбаланс, например, хипотиреоза – понижена функция на щитовидната жлеза. Следва да се направи ултразвуково изследване на щитовидната жлеза и да се проверят нейните хормони.

Може ли причината за умората да е инфекция

Виновник за постоянната слабост може да е скрита инфекция и възпаление. Дори вирусът на обикновения херпес може да е повод да не се чувстваме добре. Особен случай е Епщейн-Бар вирусът – човешки херпес тип 4 и вируси на херпес 6-ти и 7-ми тип, които могат да предизвикат синдром на хронична умора.

Основните признаци на вирусната природа на синдрома на хронична умора са слабост, която не преминава, дори и след пълноценен отдих, и понижена работоспособност минимум 6 месеца. И човек условно е здрав, тоест няма други заболявания или причини, които могат да предизвикат тези симптоми.

За синдрома на хронична умора може да са характерни повишена температура, мускулни и ставни болки, увеличение на лимфните възли, увеличение на лимфните възли, хроничен фарингит, нарушение на съня, проблеми с концентрацията, разсеяност, потиснато настроение.

При хората, изпитващи чувство за постоянна умора, често се откриват инфекции, предаващи се по полов път, и по-точно скрита хламидиоза.

В този случай най-правилното е да се направят комплексни изследвания за скрити инфекции и заболявания, предаващи се по полов път.

Да се интерпретират резултатите от изследванията и да се установи причина за умората, това може да се направи само от лекар.

Специалистът ще помогне да се установи причината за умората, да се постави диагноза за заболяване в ранен стадий и да се назначи терапия.

Понякога натрупаната умора от продължителното недоспиване е толкова голяма, че трудно може да се възстанови баланса с нормална почивка, затова е необходимо повече време.

В такъв случай е по-добре да се обмисли по-продължителна отпуска, през която да можем да си починем, тогава е много вероятно да се почувстваме още по-добре.

Добро решение е и смяната на обстановката, но екскурзиите с посещение на много места за кратко време, не са вариант, допринасят за още по-голямо изтощение.