Отслабване - тест за издръжливостта на духа

Отслабването е дълъг и сложен процес. Справянето с излишните килограми не става за един ден. И често по време на този процес възниква опасност от провал. Как да поддържаме боен дух и да не се предаваме?

Как позитивните емоции помагат в борбата с наднормените килограми

Ако се появи желание да станем по-стройни, това е много добре. Но само едно желание е малко. Необходима е сериозна работа над себе си, ясен план, а също и правилна нагласа и позитивни емоции. Да, психологическите аспекти са много важни по пътя към стройната фигура. Затова първо трябва да се настроим за отслабване.

Необходимо е да осъзнаем, че се изисква доста време и че процесът може да се забави или да спре. Това ни помага да не се предаваме в тежък период. Освен това следва да се настроим за реални резултати. Не е нужно да очакваме за седмица излишните килограми да изчезнат или да отслабнем за няколко седмици с 10 килограма. По-добре да вървим към целта си с малки крачки, но да правим това уверено.

Позитивните емоции помагат за поддържане на боен дух и да не се оставя всичко на половината път. А за тази цел трябва да вярваме в себе си. Всеки човек може да стане по-строен, ако няма сериозни здравословни проблеми, но и тогава има варианти. Просто е необходимо да се настроим, че всичко ще се случи, ако не се предаваме.

Важно е да получаваме позитивни емоции по време на процеса на отслабване. А за тази цел трябва да поощряваме себе си. Например, ако седмицата е преминала без сривове, да си направим подарък – среща с приятелка на шопинг, посещение на интересно мероприятие. Освен това веднъж седмично трябва да си устройваме леко разтоварване. Тоест да си позволяваме да похапнем нещо вкусно, но в малко количество, тъй като е важно да се спрем на време или да забравим за физзарядката на ден.

Това помага за справяне с депресията и с проблемите

Какво още можем да направим за поддържане на позитивната нагласа? Воденето на дневник и записване на малки победи и достижения. Дори и след известно време да няма резултати, тези оптимистични записи показват, че това е временно явление и отслабване все пак е възможно.

Разбира се, зареждането с позитивизъм може да се постигне не само с вкусна храна. Просто е необходимо да се намери това, което носи позитивни емоции. Например, разходка в гората, масаж, интересна книга, любимо хоби, романтична вечеря с половинката. За получаване на позитивни емоции, понякога е достатъчна една усмивка.

Мотивация при отслабване

Много е важно да намерим своята мотивация. Някои искат да подобрят здравето си, други да си купят нова рокля, а за трети е най-важно да придобият увереност в себе си. Затова всеки човек има собствена мотивация. И необходимо да се определи правилно. Ако желанието за отслабване, е просто ей така, едва ли ще се постигне голям успех.

А това означава внимателен анализ на желанията, отделяне на всичко излишно и често отговаряне на себе си – защо желаете да го направите. Истинската мотивация помага в постигането на собствената цел. Освен това могат да помогнат мотивационните цитати, снимки, картинки. Например, може да се сложи на бюрото снимка, на която сте запечатани в отлична форма.