Грахът – едногодишно тревисто растение с кухо стъбло, чийто цвят варира от светло зелено до тъмно синьо-зелено. Повечето сортове зеленчуков грах имат бели, двуполови, самоопрашващи се цветове.

Плодът /в ботаниката е плод, а за храна се използва като зеленчук/на това тревисто растение е бобено зърно, което често наричат шушулка.

В зависимост от сорта той има различна форма, размер и цвят. Всяка шушулка съдържа 4-10 семена, подредени в редица.

Формата и цвета на семената са разнообразни, като повърхността им е гладка или набръчкана. Цветът на кожата на семената съответства на този на цветовете на растението.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 5 грама;
• Мазнини – 0.3 грама;
• Въглехидрати – 8.4 грама;
• Вода – 80 грама;
• Калоричност – 55 – 298 килокалории;

Нискокалорична, диетична храна, съдържаща 55 килокалории на 100 грама. Когато е варен, от граха човек може да си набави 60 килокалории.

А в сушен вид се наблюдава повишено количество въглехидрати и неговата калоричност е 298 килокалории на 100 грама. Поради това в този вид не се препоръчва употребата му в големи количества от хора, страдащи от затлъстяване.

Грах - полезни свойства

Този зеленчук е най-богатият източник на белтъчини сред зеленчуковите култури. Белтъчините от него са сходни с тези на месото, тъй като съдържа редица незаменими аминокиселини – цистин, лизин, триптофан, метионин.

Също в граха е установено наличието на голямо количество аскорбинова киселина до 59 мг в 100 грама, на различни захари – над 7%, скорбяла – 1-3%, витамин С, РР, от групата В, провитамин А, каротин, диетични фибри.

Хранителната стойност на граха е 1,5-2 пъти по-висока от тази на картофите и на други зеленчуци. Освен това зеленчукът е богат калиеви соли, на калций, на фосфор и на желязо. В състава му има също магнезий, мед, цинк, манган, кобалт.

Граховите шушулки са ценен източник на хлорофил, желязо и на други вещества, контролиращи съдържанието в организма на калций. Беления грах, тоест с отстранени шушулки, е лишен от витамини и важни микроелементи.

Пресният градински грах притежава слаби диуретични свойства. Също така осигурява облекчение при болки от язва на стомаха, тъй като способства за намаляване на стомашната киселинност.

Но в такъв случай грахът трябва да се консумира във вид на пюре.
Зеленчукът няма други особено ценни целебни свойства.

Хората, които страдат от недостиг на витамин А, е желателно да го ядат суров във вид на пюре или сок и не трябва да го съчетават със съдържащи скорбяла храни.

Наскоро бяха публикувани резултати от изследване, в което убедително бе доказано, че обикновеният градински грах е истинско лекарство.

Плодовете на растението съдържат висок процент антиоксиданти /вещества, неутрализиращи реактивните кислородни молекули/, белтъчини и важни за организма минерални вещества, като калций и желязо.

Консумацията на грах намалява вероятността от развитието на онкологични заболявания, на инфаркт, хипертония и забавя процеса на стареене на кожата.

Грахът е незаменима храна за поддържане на доброто здраве на сърцето, тъй като в този зеленчук има много малко мазнини, а в някои сортови изобщо няма.

Също така грахът няма холестерол и натрий, но има растителни влакна, понижаващи кръвните нива на холестерола.

Грахът спомага за контролирането на диабета, тъй като въглехидратите, които съдържа се състоят от глюкоза и фруктоза, които попадат пряко в кръвта, без да се създава необходимост от секреция на инсулин.