Основното правило при грижата за себе си е редовността. Ако вие през целия ден съблюдавате хигиенни правила, вашата кожа ще съхрани младостта и красотата си за дълги години.

Тъй като възникването на бръчици е по-добре да се предупреди, отколкото след това с големи усилия да се отстраняват. Следва да отбележим, че ежедневната грижа за кожата включва нейното почистване, хранене и защита от външни раздразващи фактори.

Вероятно ще се съгласите, че най-добрата гаранция за младостта и здравето на кожата – това е редовната, правилна грижа за нея. И съвсем не е задължително да имате на разположение много скъпи, модерни и рекламирани средства. А каква грижа е оптимална през лятото?

Тъй като слънчевите лъчи понякога са не просто опасни, а дори пагубни за нашата кожа и това ни кара да замисляме.

Представяме ви 5 правила за грижа за кожата през лятото:

1. Овлажняване отвътре и отвън

Тялото на човека се състои от вода приблизително на 78% и поради това на този въпрос следва да се отделите по-голяма част от вашето внимание. На първо място контролирайте количеството течности, които приемате.

През лятото е много важно да се пият много течности и желателно е това да бъде обикновена вода. Специалистите препоръчват да не очакваме идването на усещането за жажда и да отпиваме по няколко глътки вода всеки ден. Най-добре е да започваме деня с чаша топла вода с лимон.

На второ място кожата трябва да се овлажнява външно. Необходимо е редовно да използваме кремове с овлажняващо действие, особено важно е да правите това след вземането на душ, използването на средства за пилинг и при измиване.

2. Кажете „Не“ на декоративната козметика

През лятото експертите препоръчват да преустановим употребата на декоративна козметика напълно, но както е известно, това не е реалистично за всяка от една от нас.

Ако нямате възможност да преустановите ежедневното използване на тези средства, то премахнете от лятната козметична чантичка тоналните кремове, основите под макиажа и пудрата.

3. Защита на кожата през лятото

Приятното лятно слънце не е съвсем безопасно и в някои случаи дори може да стане пагубно за кожата. Именно поради това, започвайки от май до края на септември, се препоръчва да използвате козметични средства с висок слънцезащитен фактор.

Става въпрос не само за специализираните защитни кремове за загар на кожата на тялото и на лицето. Такъв фактор е необходимо да притежават всички кремове и дори гланц и червило за устни.

4. Пилинг

Тази процедура е необходимо е да се прави през цялата година, но през лятото с особено внимание. Препоръчително е повтаряне на пилинга 2 пъти седмично. Много е важно редовно да се отстраняват мъртвите кожни клетки, тъй като те запушват порите и каналите на мастните жлези.

Поради това по кожата се образуват комедони и обриви. При правилнен пилинг се отстраняват тези клетки и се стимулира подмладяването на кожата и обновяването на дермата.

5. Бръснене

През зимния период процедурата по бръснене се провежда много по-рядко, отколкото през лятото. И затова през зимата кожата отвиква от това, затова е важно да разполагате с качествена пяна за бръснене и балсам за след това.

Качественият бръснач с добре заострени ножчета и добрите козметични средства спомагат за избягването на враснали косъмчета и неприятни зачервявания.