Повечето от нас си мислят, че на диета могат бързо и безпроблемно да се избавят от наднормените килограми? Всъщност процесът на изгаряне на мазнини е нашия организъм протича доста по-сложно, отколкото си го представяме. И освен правилно хранене е необходимо да се обръща внимание и на физическите упражнения. Например, обикновеното ходене може да бъде не по-малко ефективно за отслабване от плуване и бягане, интервални тренировки или силови упражнения. Защо това наистина работи, и как правилно да ходим за отслабване?

Условия за отслабване и изгаряне на мазнини – как протичат тези процеси в организма

Тялото ни е доста сложен механизъм, който с лекота се адаптира към различни условия, за да харчи по-малко калории, а енергията складира за запас. Мастните отлагания – това е, което ни е необходимо за черни дни, когато дойдат студовете. Да, мазнините активно участват в процесите на терморегулация или когато храната не стига. Именно затова условия за отслабване и за разграждане на мастни клетки ще се създадат, когато употребяваме по-малко калории и повече тренираме.

Мазнините се натрупват във вид на триглецириди в мастните клетки липоцити. За да се отдели този триглицерид от организма, е необходимо да се разгради на няколко елемента, защото като едно цяло ще се задържи в тялото. Така че за да има разграждане, е необходимо активиране на процес на липолиза – навярно сте чували този термин. Липолиза се активира тогава, когато организмът започне да черпи енергия именно от мастните отлагания, а не от калориите, получени от храната. Затова е необходимо създаване на дефицит на калории в ежедневното меню. Това съвсем не е задължително да бъде строга диета, а точно обратното. Твърде рязкото намаляване на калоричността на менюто ще стресира тялото и организмът ще блокира, забавяйки метаболизма до критични нива.

Защо кардио и ходене са ефективни за сваляне на килограми?

Какви физически упражнения са най-ефективни за отслабване и за изгаряне на мазнини, и каква е ролята на правилното ходене?

Важно е да се разбира, че в процеса на разграждане на триглицерида в мастните клетки най-активно участва и кислород. Тоест не е достатъчно да се създаде дефицит на калории и да се стимулира тялото да черпи енергия от отложените мазнини. За по-бърз процес на разпад на триглицерида е необходим кислород, с който мастните клетки липоцити е необходимо постоянно да се изпълват. Най-голямо количество кислород присъства в мастните клетки, именно когато работим физически. В работещите мускули окисляването на мазнините се увеличава многократно. Тоест аеробните упражнения или кардио са се смятали и все още се смятат за най-ефективни, ако става въпрос за отслабване. Именно при кардио, а не при силови упражнения, кислородът доста по-активно се транспортира по всички системи на организма. По всички клетки и тъкани, голямо количество дълго време присъства в кръвообращението.

Правилно ходене – полза за здраве и отслабване

Именно затова в списъка на всички изброени кардио тренировки трябва задължително да присъства и ходенето. За хора с наднормено тегло бягане, както и интензивните функционални тренировки, са противопоказни. С изобилие от мастни отлагания лесно можем да направим травма, ставите и гръбнакът се подлагат на голямо натоварване и сърдечно-съдовата система също.

Някои задължително трябва да започнат тренировките за отслабване с разходки в близкия парк или с ходене на бягаща пътека. Едва след това натоварването може да стане по-интензивно и да стане бягане.