Повечето от нас се плашат, когато чуят думата „арсен”, тъй като е известно колко е токсичен и канцерогенен този минерал. Въпреки това е известно, че арсенът се използва като антибактериално и противораково средство.

До голяма степен това зависи от дозата и от съединението с други вещества.

Арсенът - потенциален антибиотик и противораково средство

Учени от Международния университет във Флорида си припомнят, че всичко ново е добре забравено старо, и сега търсят перспективни антибактериални съединения не само в почвата. Но и сред отровните препарати, в които се съдържа арсен.

Неотдавна открито съединение с название арсинотрицин представлява 2 в 1: едновременно това е натурален продукт, който се образува от почвените бактерии, и същевременно съдържа арсен.

Вече е доказано, че арсинотрицинът е ефективен срещу широк спектър бактерии, сред които и супербактерии, резистентни към много антибиотици.

Например, унищожава бактерии, които са устойчиви на карбанепенеми – аналози на пеницилините, но по-ефективни от тях срещу грамотрицателни бактерии. Тези микроорганизми – ентеробактер клоаки са включени в обновения списък с патогени, които представляват най-голяма заплаха за човечеството.

Също арсинотрицина добре действа против бактериите, които предизвикват туберкулоза сред едрия рогат добитък. Това превръща средството в потенциално лекарство и за човека. Но през последните години заболеваемостта от туберкулоза значително намаля, дори в някои държави вече не се поставя БЦЖ при раждането.

Арсенът - опасен или полезен, големият въпрос

Що се отнася до опасенията по повод арсена, то изследователите съобщават, че са проверявали токсичността на препарата и са установили, че не убива човешките клетки в култивираните тъкани.

Разбира се, учените сами разбират, че за успех е все още рано да се говори. Статистиката показва, че повече от 90% от потенциалните лекарства в крайна сметка никога не стигат до клинични изпитвания.

Но също е очевидно – ако не се търсят нови препарати, никога няма да се открие нещо, което да действа.

Търсенето на нови суперантибиотици, които да се справят и унищожават супербактерии е изключително належащо, тъй като според някои прогнози, ако настоящите препарати спрат да действат, хора ще започнат да загиват от обикновени инфекции.