Добрият сън през нощта може буквално пречисти главата на човека.

В продължение на векове, учени и философи са търсели отговор на въпроса защо хората спят и как това се отразява на мозъка.

Съвсем скоро, например учените установиха, че сънят е от съществено значение за запазване на спомените.

В ново проучване, финансирано от Националния институт за неврологични заболявания на САЩ, учени открили съвсем неочаквано, че сънят може също така и да е времето, когато мозъкът се прочиства от токсичните молекули.

Въпреки че заключенията на учените се основават на изследвания върху животни, това невероятно проучване, публикувано в списание „Наука“, показа за първи път, че пространството между невроните, може да се увеличава по време на сън, което осигурява възможност на мозъка да прочисти токсините, които се акумулират в периода на будното състояние.

Въз основа на тези резултатите учените могат с голяма степен сигурност да предполагат, че сънят е от изключително значение за поддържане на добро здравословно състояние.

Как мозъкът се прочиства от токсините?

Авторите на изследването посочват, че сънят променя клетъчната структура на мозъка и той изглежда по съвсем различен начин.

Особен вид мозъчни клетки, наречени глиални или глия регулират потока на течността през глимфатичната система /ГС/ чрез набъбване и свиване.

Норадреналинът е възбуждащ хормон, за който е известно също, че контролира обема на клетките. Но когато заспим нивата на този хормон се понижават, което осигурява осъществяването на съществени изменения.

Учените са установили, че по време на сън „водопроводната“ система, наречена глимфатична, най-вероятно се отваря, позволявайки бързото навлизане на течността от нея в мозъка.

Глимфатичната система спомага за регулирането на потока на цереброспиналната течност.

Навлизането на ГС в мозъка способства и за прочистването токсините, някои от които се свързват с болестта на Алцхаймер и други неврологични заболявания.

За да се улесни процесът на промиване, учените са установили, че, когато сме заспали, пространството между мозъчните клетки драстично се увеличава.

Например, при проведеното проучване, това пространството при мишките се увеличило с 60%, когато те са заспали или упоени.

Прочистването е изключително енергоемко и затова учените предполагат, че мозъкът трябва да направи избор кога е най-подходящо време за извършването на този процес.

Според авторите на проучването мозъкът разполага с ограничено количество енергия и се оказва, че трябва да направи този избор из между две различни функционални състояния – буден и осъзнат или заспал и прочистващ се.

Учените, провели изследването правят интересното сравнение, като си представим мозъка като къща за парти.

Можем да се забавляваме с гостите или да я почистваме, но не сме в състояние да извършваме и двете дейности едновременно.

Защо това е толкова важно?

Резултатите от предходни научни изследвания показват, че токсичните молекули, свързвани с невродегенеративните заболявания се натрупват в пространството между мозъчните клетки.

В гореописаното проучване например учените открили, че бета-амилоидът – белтък, който може да се акумулира в мозъка и се свързва с болестта на Алцхаймер, тъй като неговите нива са завишени между 100 и 1000 пъти при хората, страдащи от това заболяване.

Но този протеин се прочиства от мозъчната тъкан, когато мишките са отпочинали. Това предполага, че сънят е обикновено причината за отстраняването на токсичните молекули от мозъка.

Резултатите от проведеното от американските учени изследване подчертава значението на съня за човешкото здраве. Ние се нуждаем от сън, тъй като чрез него създаваме условия за прочистваме на мозъка.