Испански учени стигнали до заключението, че ниските нива на витамин D в организма са значително по-съществен рисков фактор за развитие на диабет от втори тип в сравнение със затлъстяването.

Дълго време се смяташе, че основният фактор, влияещ на възникването на диабет от втори тип е метаболитния синдром, тоест затлъстяването.

Но изследователите от испанския университет в Малага установили, че дефицитът на слънчевата светлина оказва непосредствено влияние на развитието на това заболяване много повече, отколкото излишното тегло.

Резултатите от изследването на испанските учени се явяват предупреждение за тези, които имат ниски нива на витамин D, който се образува при излагането на слънчева светлина. Такива хора имат по-големи шансове да се сблъскат с диабет от втори тип, отколкото тези с наличие на метаболитен синдром.

Освен това тази група от хора, страдащи от недоимък на витамин D, по-често изпадат в преддиабетно състояние, при което нивото на кръвната захар се повишава. Ако преддиабетът бъде оставен без лечение, то състоянието може да прогресира за период от около 10 години до реалното заболяване и понастоящем неизлечимо – диабет тип 2 или по-познат като захарна болест. Авторите на изследването все пак уточняват, че ниските нива на витамин D също увеличават вероятността от развитие на метаболитен синдром.

А самото затлъстяване повишава риска от развитие на заболявания на сърцето и инсулти. Чрез своето изследване испанските учени доказали пряка връзка между недоимъкът на витамин D в човешкия организъм и обменните процеси на глюкозата.

Освен това дефицитът на витамин D повишава риска от смърт от злокачествено заболяване, както и се увеличава вероятността от развитие на шизофрения. Това се установило в резултат на 40-годишно изследване, проведено от датски учени.

Както се и предполагало, хората, които имали най-ниските показатели на витамин D в кръвта, 40% по-често заболявали от онкологични заболявания. Това е възможно да означава, че слънчевият витамин притежава и противоракови свойства.

Въпреки това лекарите съветват хората да не бързат допълнително да приемат витамин D, ако неговият дефицит клинично не е диагностициран.

Според медицинските специалисти, за да не създаваме опасност за здравето си, приемът на хранителни добавки и витамини за продължителен период от време е необходимо да се осъществява под строг лекарски контрол.

Витамин D сравнително рядко се среща в обичайните за повечето от нас хранителни продукти. Основните негови източници, които са достъпни за повечето българи, са суровият яйчен жълтък, млечнокиселите продукти, черният дроб на рибите и морските дарове.

Следва да се отбележи, че в края на миналата година излязоха резултатите от изследване на Харвардското училище по обществено здравеопазване, от които се установи, че редовната употреба на такъв прост и евтин хранителен продукт като киселото мляко може да се превърне в отличен способ за предотвратяване на диабет тип 2.

Освен това чрез консумацията на този млечнокисел продукт човек може да си осигури отлично здраве дори и в напреднала възраст.

Освен това този начин за профилактика е достъпен за всеки българин и изисква минимален финансов ресурс – кофичка кисело мляко от 500 грама в големите градове в България струва около 1 лев.

Според твърденията на американските учени е достатъчно човек да употребява само 28 грама кисело мляко дневно, но постоянно и рискът от диабет тип 2 ще се понижи с 1/5.