Екип учени от Нюйоркския университет, САЩ, установиха, че един от най-вирулентните щамове на бактерията Helicobacter pylori (H. Pylori) не оказва влияние върху общата смъртност и, от друга страна, може да намали риска от развитие на инсулт и някои видове злокачествени заболявания.

По какъв начин?

Не всичко е толкова просто

За по-добро запознаване с това как именно H. Pylori се отразява на общата смъртност /тоест настъпване на смърт по каквато и да е причина/, учените в продължение на години наблюдавали хората носители на тази бактерия, включително и тези със силно вирулентните щамове в чийто геном е наличен генът cagA.

В това изследване участвали около 10 000 пациенти и продължило около 12 години. Установило се, че макар и хората да са носители на тази бактерия, това по никакъв начин не се на тяхната продължителност на живота и те не умират по-рано от хората, незаразени с H. Pylori.

Въпреки това, като потвърждение на предходни изследвания, се установило, че тази бактерия увеличава 40 пъти смъртността от рак на стомаха.

От друга страна, учените открили, че когато човек е носител на cagA щама на H. Pylori, то за него съществува 55% по-малка вероятност от настъпване на смърт в резултат на инсулт и с 45% от рак на белите дробове в сравнение с хората, при които не се откриват тези щамове на хеликобактер пилори.

Това откритие е изненадващо, тъй като преди това се смята, че H.pylori са изключително вредни бактерии, които са причина за развитие на такива заболявания като гастрит, язвена болест и рак на стомаха. Въпреки това един от вирулентните щамове, в генома на който присъства специфичният ген cagA взаимодейства с човешкия организъм по нееднозначен начин.

Ако говорим за H. Pylori по принцип, бактерията обитава стомашната лигавица на повече от половината от населението на света.

Особено това се отнася за развиващите се държави, към които се причислява и България, в които не е достатъчно безопасно от санитарна и епидемиологична гледна точка и антибиотиците не се използват толкова често като в развитите държави.

Все пак прекомерната употреба на антибиотици също е рискована, тъй като постепенно бактериите стават нечувствителни към тях, дори наскоро бяха публикувани стряскащи данни, според които смъртните случаи поради инфекции с такива микроорганизми ще надминат тези от онкологични заболявания.

Инфектирането с H. Pylori обикновено се осъществява в ранна детска възраст до 10 години и се предава на членовете на семейството. Но въпреки това учените не са наясно какъв е механизъм на заразяването с тази бактерия.

Каква е причината за „двуличието“ на H. Pylori?

За съжаление, към настоящия момент не е известно, какви механизми обуславят положителното въздействие на бактерията върху здравето и каква е функцията на гена cagA в това. Някои здравни експерти предполагат, че е възможно това да е свързано с активация на особена популация от регулаторни Т-лимфоцити в резултат на развиващия се инфекциозен процес.

Но въпреки, изследванията в тази насока следва да продължат и един ден ще узнаем отговора.