Учени открили връзка между склонността към болестта Алцхаймер и ревността. Оказало се, че ревнивите жени, които лесно се поддават на промени в настроението по-често страдат от невродегенеративни заболявания.

Специалисти от Гьотеборския университет провели експеримент, в който взели участие 800 представителки на нежни пол.
Средната възраст на жените доброволки била 46 години, а самото изследване продължило около 38 години.

Преди началото на наблюденията всички участнички преминали специални тестове, което помогнало на експертите да проучат особеностите на характера, начинът на живот, нивото на стреса, степента на откритост и състоянието на паметта на жените.

Освен това, всички доброволки отговаряли на въпроси за това колко често те се излагали на стрес и имали нарушения на съня. На учените също така ги интересувало, до колко са обичайни се явяват за участничките такива емоции като раздразнение, страх, напрежение, ревност, нервност.

Всички свои преживявания жените трябвало да оценят по скала от 0 до 5.

Оказало се, че при тези представителки на нежния пол, които имали склонност към различни неврочни състояния и негативни емоции, с 2 пъти се повишавал рискът от развитие на слабоумие.

Въпреки това при дамите, които не били толкова предразположени към стрес, депресия и други психически разстройства, рискът от развитие на болестта на Алцхаймер бил значително снижен.

Според авторът на изследването Лена Йохансон, характерът на човека също има голямо влияние върху риска от развитие на такива заболявания като болест на Алцхаймер:

„Изследванията върху това невродегенеративно заболяване, провеждани от учените по-рано, били насочени предимно към такива фактори като образование, семейство, генетика, състояние на сърдечно-съдовата система и анамнеза за черепно-мозъчни травми. Но резултатите от най-новите изследвания показват, че поведението, начинът на живот и реакцията на един човек на стреса също може да оказва съществено влияние на риска от възникването на слабоумие в зряла възраст“.

По-рано специалисти доказаха, че вещество, което се съдържа в куркумата, влизаща в състава на популярната подправка къри, може да спомогне за възстановяването на мозъка след невродегенеративни заболявания, сред които е и Алцхаймер.

Съединението с название тумерон способства за активно размножаване на клетки на главния мозък, а също и за тяхното развитие в зрели неврони. Изследването върху гризачи показало, че тумеронът увеличава показателят за размножаване на мозъчните клетки с 80%.

Към настоящия момент болестта на Алцхаймер се счита за нелечимо заболяване, което се диагностицира най-често в старческа възраст, тоест над след 65 години и средната продължителност на живота на пациентите след поставянето на диагнозата е около 7 години, а по-малко от 3% от тях оцеляват до 14 години след откриването на болестта.

Най-новите научни изследвания показаха, че признаци на това невродегенеративно заболяване могат да бъдат идентифицирани и в мозъка на млади хора на около 20 годишна възраст.

Освен това съвсем наскоро австралийски учени обявиха чрез средствата за масово осведомяване, че са направили пробив в лечението на Алцхаймер, като при новия неинвазивен терапевтичен метод се използва ултразвук.

Проучването било проведено върху лабораторни мишки с болестта на Алцхаймер. Австралийските учени твърдят, че чрез ултразвук се премахват плаките на пептида бета-амилоид, за който се смята, че е един от основните фактори за развитието на невродегенеративното заболяване.

Изследователите посочват, че поради извънредно високата си честота ултразвуковите вълни буквално смилат натрупалите бета-амилоидни плаки.