Предупрежденията са, че може да се отрази неблагоприятно на бъбреците. Приемът на витамин D под формата на хранителна добавка следва да се допуска само при контрол на нивата на калций в кръвта.

Витамин D на добавка – не и без изследвания

През зимните месеци у нас слънцето не е достатъчно, че да може да се образува достатъчно витамин D в кожата. Но въпреки това предозирането на калций и на витамин D може да се отрази изключително неблагоприятно на бъбреците.

Затова приемът на такива хранителни добавки трябва да е под контрола на нивата на калций и фосфор. При хиперкалциемия – високи нива на калций, можем да получим сериозно увреждане на бъбреците.

Витамин D притежава висока нефротоксичност. Препоръчително е да не се приема под формата на хранителни добавки.

Все пак може да се изпише от лекар след проведени изследвания, при които се установява неговият недостиг.

Нефротоксичност се смята свойството на някои химически вещества, сред които и лекарства, да оказват токсично действие, което се проявява в увреждане на бъбреците.

Как да си набавяме витамин D у нас без добавки

У нас периодът от астрономическата пролет, та до края на октомври, а понякога и през ноември слънцето е достатъчно силно, че да може по естествен начин да синтезира витамин D в кожата, стига да се излагаме за по 15-20 минути дневно.

През лятото е най-лесно да си набавим необходимия витамин D, излизаме до магазина и не се нуждаем от повече слънце.

Недостиг на витамин D възниква в напреднала възраст, когато кожата вече не е в състояние да го образува. Но в такъв случай, за да се приема под формата на хранителна добавка, задължително следва да се направи изследване, за да се определи какви са стойностите му в кръвта.

През зимата препоръката е да се възползваме от слънчевите и по-топли дни, когато температурата на въздуха се повишава над 10 градуса и да се излагаме на слънце.

При над 10 градуса температура на сянка, топлинният комфорт е достатъчно висок, че да можем да се насладим на своеобразната хелиотерапия.