Според докторът на медицинските науки и завеждащ голяма лаборатория в САЩ, новата експанзия на коронавируса се очертава през близката есен, която ще се предшества от намаляване на заболелите през летните месеци.

Коронавирус пандемията сравнима с азиатския грип през 1957 г.

В своите оценки експертът, известен в научните кръгове с използване на количествени методи за прогнозиране, се уповава на опитът от предходните пандемии.

Предполага се, че има 75% вероятност от втора вълна на вируса, както това е по време на пандемията през 1918 г. от испански грип и азиатски грип през 1957 г. Специалистът отбелязва, че не е готов да дава прогнози относно по-висока или по-ниска смъртност при повторната епидемия.

Според него обаче човечеството се намира едва в началото на първия етап на пандемията и най-лошото предстои.

Отбелязва и още, че днешната пандемия е много сходна с тази от 1957 г., по време на която са загинали над 150 000 души от около 170 млн. население на САЩ тогава.

При тази скорост днешната пандемия може да доведе до летален изход при 250 000 души и повече в САЩ, предполага още той.

COVID-19 остава, докато не открият ваксина

Неговите очаквания са COVID-19 да стане ендемичен както настинката и грипа, докато не се появи ваксина, но до тогава хората ще продължат да умират. Слънчевият щат Флорида също няма да се спаси от сериозните проблеми, а в Луизиана вече има проблеми.

Според най-новите данни, които се обновяват постоянно, заболелите днес по света трябва да надхвърлят 1,5 млн.

У нас най-малко заболели се отчитат през почивните дни, тестват се между 500 и 600 души седмично.

Предстои обсъждане дали мерките ще бъдат удължени в същия обем и след 13 април или следва част от тях да бъдат смекчени, предвид вялото протичане на епидемията у нас.

Училищата и университетите най-вероятно ще бъдат отворени последни, макар и за децата опасността да е малка, много по-защитени са, отколкото при сезонния грип, който доста по-често води до пневмонии.