Много родители дори не подозират, че могат да прехранят детето. Малкото не може да каже кога се е наситило.

Ако при естествено хранене с майчино мляко – бебето просто ще пусне гърдата, то при сучене от бутилка то е принудено да гълта цялата смес, която му се изтича в устата.

В крайна сметка постоянното прехранване на детето води до наднормено тегло и здравословни проблеми. Как да разберем какъв трябва да е обемът на захранване и необходимо ли е то на детето, да се определят признаци на прехранването.

Излишно хранене – възможно ли е това?

Наред с недохранването и неудовлетворителната динамика на наддаването на тегло, в ранна възраст е възможно и прехранване на детето. Особено вероятно е това, ако детето се намира на изкуствено или смесено хранене.

Но има начини да се разбере, получава ли достатъчен обем храна детето? Паралелно с разчета на количествата необходима смес за захранване, е необходимо да се търсят признаци на прехранване на детето.

Най-често прехранването се формира, заради използване на разчетите, които са приведени на опаковките с изкуствена храна. Те са разчетени за средностатистическо дете с нормално тегло, а често са дори и завишени.

Това е изгодно за производителите, децата изяждат повече смеси, родителите ги купуват по-често. Но за здравето на детето прехранването е опасно.

Какво предизвиква прехранване на детето?

Факторите, които водят до прехранване на детето, са следните:

  • Хранене с мляко или с изкуствена смес с помощта на бутилка. Детето, което е на изкуствено хранене се подлага на по-висок риск от прехранване, защото бутилката допуска свободно изтичане на мляко. Това причината бебето да получава порции мляко, дори когато вече се е наситило. Прехранване на детето е възможно и при неправилно разчитане на захранването, което също се води с помощта на бутилка;
  • Бутилката за хранене е с твърде голям обем – изследванията показват, че бебетата, които се хранят със смес от големи бутилки, често са прехранени, и следователно имат тенденция към наднормени килограми. Поощряването на детето да си изпие цялата бутилка, независимо от нейния размер, може да доведе до прехранване, и в крайна сметка до затлъстяване;
  • Хранене, когато бебето е заспало – малките подават сигнали на родителите, когато са се нахранили. Някои признаци включват отказ от сучене на биберона на бутилката или гърдата. Родителите понякога увещават детето да яде още, като нееднократно си слагат биберона в устата, като насилствено го прехранват.

Ранно въвеждане на захранването и за успокояване

Използването на бутилката вместо биберон също води до прехранване.

Родителите могат да използват бутилка със смес или продукти за захранване като средство, за да успокояват детето всеки път, когато плаче.

За да избегне това, трябва да се използва биберон, а не бутилка с мляко за успокояване на капризно дете.

Захранването, въведено по-рано от 6 месеца, също способства за прехранване на детето.

Най-добре е детето да започне да се захранва след 5-6-месечна възраст.

Ранното начало на захранването може да накара детето да изяде повече, отколкото физиологично има нужда.

Понякога родителите могат да прехранват своето дете и да не знаят за това.

Какви са признаци на прехранване при изкуствено хранене?

На първо мястото, това е повторното оригване. Бебетата оригват и при обичайни условия, но могат да го правят и по-често, ако обемите храна им идват в повече.