Аспиринова бронхиална астма – това е патологично състояние, отнасящо се към групата на псевдоалергиите.

В основата на развитие на това заболяване е повишена чувствителност на организма към ацетилсалицилова киселина и други медикаменти от групата на противовъзпалителните средства.

От клинична гледна точка, тази патология се проявява със спазъм на бронхиалната стена, което води до свиване на бронхите и нарушение на дихателната функция.

Освен това често присъстват и други специфични признаци, характерни за това нарушение. Прогнозата при този патологичен процес зависи от тежестта на възникващите пристъпи и индивидуални особености на организма.

За първи път специфичната реакция от типа на алергията за първи път е била описана още през 1903 г. Към онзи момент ацетилсалициловата киселина се е използвала в медицинската практика вече 4 години.

През 1905 г. са регистрирани 2 случая на възникване на задушаване след прием на този лекарствен препарат. Според статистиката, сред всички форми на бронхиална астма на аспириновата форма се падат около 20%.

Най-често заболяването във възрастовия диапазон от 30 до 50 години. Жените в малко по-голяма степен са предразположени към неговото развитие.

Рискови фактори

Основен провокиращ фактор за възникване на тази болест е аспирин и други представители на нестероидни противовъзпалителни препарати.

Смята се, че най-голяма активност в тази посока притежават салицилати и полициклонични киселини, например, индометацин.

Повече от 50% от случаите при наличие на хиперчувствителност към аспирин аналогична реакция ще бъдат и други препарати.

До колко интензивна ще бъде патологичната реакция ще зависи от пътищата на въвеждане на лекарственото средство, а също и от неговата доза.

Най-тежко протича пристъпът на бронхиална астма при парентерално постъпване на медикамента в организма.

Освен това често бронхиалната обструкция е предизвикана не само от лекарствени средства, но и от естествени салицилати.

Сред храните, съдържащи голямо количество салицилати, са вишни, мандарини, зелени чушки и маслини, бадеми и много друго.

В някои подправки се съдържа определено количество от тези вещества. Понякога тази болест се развива, дори при ядене на храна от консерва, в състава на които са салициловата и бензоената киселина.

Смята се, че определена роля във възникването на този патологичен процес играе наследствена предразположеност. Първият семеен случай се предполага е обусловен от автозомно-доминантен тип на наследяване, е бил описан от 1974 г.

Симптоми при аспиринова бронхиална астма

Съществуват няколко варианта на протичане на този патологичен процес. Най-често в клиничната картина се наблюдава наличието на няколко специфични симптоми.

Приблизително след 30 минути или час след прием на нестероидни противовъзпалителни препарат болният човек започва да се оплакват за запушване на носа.

При преглед може да се установи, че лицето на пациента е хиперемирано. Възникват интензивно кихане и главоболие. След известно време се развива класически пристъп на задух, характеризиращо се със затрудняване на издишването.

В някои случаи паралелно нарастват симптомите като болезненост в областта на корема, пристъп на гадене и повръщане.

Диагностика и лечение на заболяването

Първо за диагностика на това заболяване е необходимо да се събере анамнеза и да се проследи зависимостта на пристъпите от прием НПВС.

Задължително рядко следва да се оцени функцията на външно дишане.

Потвърждаването на диагнозата може да се провежда с помощта на провокационни тестове, осъществявани само в специализирани медицински заведения.

Бронхиално астма е показание за назначаване на инхалационни кортикостероидите, агонистите бета-адренорецептори.