Какво е затлъстяване?

Храните, които консумираме ежедневно допринасят за нашето общо благосъстояние.А чрез храната ние си набавяме хранителни вещества, които са необходими за поддържането на органите ни в добро състояние, а калориите ни осигуряват енергия.

Ако приемаме повече калории, отколкото изгаряме, допълнителната храна се превръща в мазнини, които се „складират“ в тялото ни. Ако ние преяждаме редовно, наддаваме на тегло и ако продължим така, телесното ни тегло ни става наднормено.

Затлъстяването е в резултат на натрупването на излишни мазнини по различни места по тялото под формата на мастна тъкан.

То се смята за хронично заболяване като хипертонията или диабета и има много дългосрочни последици за здравето и е сред водещите причини за предотвратими смъртни случаи в Европа наред с употребата на тютюневи изделия и хипертонията.

Диагнозата на заболяването се поставя, когато индексът на телесната маса е над 30, който представлява съотношение между ръста и теглото на тялото.

Заболяването се превръща в епидемия, тъй като повечето от нас са заети в професии, които изискват съвсем малко физическа активност. Положителни са последните данни за заболяването в детска възраст, като макар че честотата му остава висока, то поне случаите не нарастват.

Какви са причините?

Наддавате на тегло, когато приемате повече калории с храната, отколкото тялото ви изразходва. Ако храната, която ядем осигурява повече калории, отколкото тялото ни се нуждае, излишъкът се превръща в мазнини.

Първоначално мастните клетки увеличават размера си, но когато те повече не могат да нарастват, те се увеличават на брой. Ако свалите килограми, размерът на мастните клетки намалява, но не и техният брой.

Заболяването обаче може да има много причини като варират при всеки човек. Възрастта, полът, психоемоционалното състояние, гените и факторите на околната среда, всичко те оказват влияние.

Гените – играят роля в ефективността на метаболизма и съхранението и разпределението на мазнините по тялото.

Начина на живот на семейството – наследяването на определени гени, както и възприемането на определени навици, свързани с храненето и начина живот обуславят по-честото развитие на заболяването в семействата. Ако един от родителите ви е с наднормено тегло, вероятността вие да затлъстеете е по-голяма.

Емоции – някои хора преяждат, защото са в депресия, чувстват се безнадеждно, изпитват гняв и много други причини, които нямат нищо общо с глада. Това не означава, че хората с наднормено тегло имат повече емоционални проблеми, отколкото другите.

Факторите на околната среда – доминиращият е начин на живот на човека. Хранителните навици и нивото на физическа активност частично се възприемат от хората около нас. Преяждането и заседналият начин на живот са основните рискови фактори.

Пол – мъжете имат повече мускулна тъкан от жените и тъй като тези тъкани изгарят повече калории от всички останали, мъжете изразходват повече калории от жените, дори когато са в покой. Така жените са по-предразположени от мъжете да наддават на тегло, дори и при еднакъв прием на калории.

Лечение на затлъстяване

Изграждането на здравословни навици за контролиране на теглото и поддържане на оптимално здраве е ключово за всеки, който желае да се справи с проблема на затлъстяването.

Контролирането на приема на калории е важен аспект от диетата. Но освен простото намаляване на общия прием на калории, важно е и качеството на храната, която консумираме.

Предпочитането на храни, богати на хранителни вещества като плодове, зеленчуци, целозърнести храни и източници на белтъчини, може да бъде от основно значение за осигуряване на необходимите хранителни вещества при намаляване на калориите.

Физическата активност е също толкова важна. Редовното упражнение не само помага за изгаряне на излишните калории, но и подобрява сърдечно-съдовата функция, укрепва мускулатурата и повишава общото ни самочувствие. Необходимото умерено натоварване може да включва разнообразни активности като плаване, бягане, ходене, йога или тренировки във фитнес залата.

Следва да се отбележи, че при изпълнението на физически упражнения е от съществено значение да се вземат предвид индивидуалните способности и здравословното състояние на всеки човек.

Преди да започнете нов режим на упражнения или диета, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист или треньор, особено ако имате предишни здравословни проблеми или заболявания.

Като част от стремежа към по-здравословен начин на живот, важно е да се подчертае и значението на психическото здраве. Управлението на стреса и поддържането на психическото равновесие са от ключово значение за успеха на процеса на отслабване и подобряване на общото здравословно състояние.

Техники като медитация, йога или дори просто време за отпускане и наслаждаване на хобита могат да имат голямо значение за постигането на целите за отслабване.

В разбирането и прилагането на стратегии за отслабване е също така важно да се отбележи, че индивидуалните разлики могат да играят съществена роля в резултатите. Фактори като образа на хранене, метаболизъм, степента на физическа активност и дори психологически фактори могат да варират значително от човек на човек.

Генетиката играе съществена роля в определянето на тялото на всеки човек и как то реагира на различни диети и упражнения. Например, някои хора могат да имат по-бърз метаболизъм или по-лесен начин за натрупване на мазнини в определени области на тялото поради генетични наследствени фактори.

В крайна сметка, здравословният начин на живот, който включва балансирано хранене и редовна физическа активност, не само помага за контролиране на теглото, но и способства за подобряване на качеството на живот и общото здраве. Това е ангажимент, който се изплаща с дългосрочни ползи за физическото и психическото благополучие.