Какво е затлъстяване?

Храните, които консумираме ежедневно допринасят за нашето общо благосъстояние.А чрез храната ние си набавяме хранителни вещества, които са необходими за поддържането на органите ни в добро състояние, а калориите ни осигуряват енергия.

Ако приемаме повече калории, отколкото изгаряме, допълнителната храна се превръща в мазнини, които се „складират“ в тялото ни. Ако ние преяждаме редовно, наддаваме на тегло и ако продължим така, телесното ни тегло ни става наднормено.

Затлъстяването е в резултат на натрупването на излишни мазнини по различни места по тялото под формата на мастна тъкан.

То се смята за хронично заболяване като хипертонията или диабета и има много дългосрочни последици за здравето и е сред водещите причини за предотвратими смъртни случаи в Европа наред с употребата на тютюневи изделия и хипертонията.

Диагнозата на заболяването се поставя, когато индексът на телесната маса е над 30, който представлява съотношение между ръста и теглото на тялото.

Заболяването се превръща в епидемия, тъй като повечето от нас са заети в професии, които изискват съвсем малко физическа активност. Положителни са последните данни за заболяването в детска възраст, като макар че честотата му остава висока, то поне случаите не нарастват.

Какви са причините?

Наддавате на тегло, когато приемате повече калории с храната, отколкото тялото ви изразходва. Ако храната, която ядем осигурява повече калории, отколкото тялото ни се нуждае, излишъкът се превръща в мазнини.

Първоначално мастните клетки увеличават размера си, но когато те повече не могат да нарастват, те се увеличават на брой. Ако свалите килограми, размерът на мастните клетки намалява, но не и техният брой.

Заболяването обаче може да има много причини като варират при всеки човек. Възрастта, полът, психоемоционалното състояние, гените и факторите на околната среда, всичко те оказват влияние.

Гените – играят роля в ефективността на метаболизма и съхранението и разпределението на мазнините по тялото.

Начина на живот на семейството – наследяването на определени гени, както и възприемането на определени навици, свързани с храненето и начина живот обуславят по-честото развитие на заболяването в семействата. Ако един от родителите ви е с наднормено тегло, вероятността вие да затлъстеете е по-голяма.

Емоции – някои хора преяждат, защото са в депресия, чувстват се безнадеждно, изпитват гняв и много други причини, които нямат нищо общо с глада. Това не означава, че хората с наднормено тегло имат повече емоционални проблеми, отколкото другите.

Факторите на околната среда – доминиращият е начин на живот на човека. Хранителните навици и нивото на физическа активност частично се възприемат от хората около нас. Преяждането и заседналият начин на живот са основните рискови фактори.

Пол – мъжете имат повече мускулна тъкан от жените и тъй като тези тъкани изгарят повече калории от всички останали, мъжете изразходват повече калории от жените, дори когато са в покой. Така жените са по-предразположени от мъжете да наддават на тегло, дори и при еднакъв прием на калории.

Лечение на затлъстяване

Чрез намаляване на дневния прием на калории с 500 килокалории или изразходване на допълнителни 500 килокалории при физическо натоварване всеки ден, ще свалите един килограм чиста мастна тъкан за седмица. Намаляване на приема на калории с 10 единици на ден се равнява на половин килограм загуба на мастна тъкан след една година.

Всяка добра диета включва и умерено физическо натоварване. Така се постига ускоряване на метаболизма и можете да се храните по няколко пъти дневно.

Трябва да се упражнявате най-малко 30 минути 5 пъти седмично. Редовното умерено физическо натоварване води до укрепването на сърцето и белите дробове и понижава нивата на триглециридите в кръвта, чиято висока концентрация може да предизвика сърдечни заболявания.