Предписанията на антибиотици и случаи на резистентни бактерии в Англия продължават да се повишават, въпреки предупрежденията, кампаниите и плашещите цифри.

В британското здравеопазване предписанията на антибиотици нарастват с 6% между 2010 и 2013 година, а експертите предупреждават, че за половината от случаите това лечение може да е било неподходящо.

Според анализаторите, направените проучвания по темата и резултатите от тях показват "прахосване на невероятно ценен ресурс".

Антибиотиците са едно от най-големите открития в медицината и са спасили живота на милиони хора. Но има нарастващо безпокойство, че прекалената им употреба е това, което ги прави по-малко ефективни, защото бактериите развиват резистентност.

Премиерът Дейвид Камерън предупреди света, че ще бъдат „ хвърлени обратно в тъмните векове на медицината”, освен ако не бъдат взети мерки.

Главния медицински директор, професор Дам Сали Дейвис, предупреди за апокалиптичен сценарий, включително рутинните инфекции да станат смъртоносни отново.

Публичното здраве в Англия, за първи път, събра данните за всички антибиотици, предписвани в Англия от кабинети, болници или лекари по дентална медицина.

Те са записали броят на „определени дневни дози” на антибиотици, предписани между 2010 и 2013 година. В това време предписанията са се увеличили с 6% от 25,9 до 27,4 дози на 1000 души на ден.

Има също така увеличение на броя резистентни E.coli инфекции в кръвта с 12%.

Лекарите в Мърсисайд предписват 30,4 определени дневни дози на 1000 души в сравнение със само 22,8 в регион Теймс Валей.

Д-р Сюзън Хопкинс заяви: „Ние знаем,че по-малко от 1% от бактериите са изключително мулти-резистентни към лекарства в момента, това означава, устойчиви на почти всички антибиотици, които са на разположение при нас”.

Но в страни като Индия, те се доближават 10% до 20% и хората не са в състояние да се лекуват ефективно с антибиотици.

Д-р Хопкинс твърди, че даването на предписания за антибиотици, които биха могли да се използват само, ако симптомите стават по-зле в течение на няколко дни, ще намали употребата им драстично.

Също така призова лекарите в болниците, да правят преглед дали е необходимо пациентите да остават на антибиотици всеки ден.

Проф Лаура Пидок, от групата Антибиотично дейстеие, заяви пред ББС:

„ Разочароващо е, че употребата на антибиотици продължава да се увеличава, но това не е изненадващо”.

Трябва да се помага на лекарите на използват антибиотиците по-разумно, когато налягането в НЗС са големи и е наистина трудно за лекарите на вземат точно решение, казва още професор Пидок.

В последната година проучването показва, че предписанията на антибиотици от личните лекари са намалели. Въпреки това, съществуват опасения, че просто в другите области на здравеоопазването те са се увеличили.

Професор Кевин Кер, директорът на превенцията  и контрола на инфекциите на Окръжна болница Харогейт, коментира: „Това е един много важен доклад, който представя още повече доказателства, че ние като общество припиляваме невероятно ценен ресурс.

Устойчивостта на антибиотиците нараства неумолимо и ако не се справим с тежестта на този проблем сега, приливът на мултирезистентни заразители, които в момента тормозят обществото, ще се увеличи още повече.”

Проф Джон Уотсън, заместник-главен медицински директор в Министерството на здравеопазването, заяви: „Антимикробната резистентност е една от най-големите заплахи за сигурността на здравето в съвременния свят и всички трябва да предприемат действия.”