Мъжкият стерилитет, които се причинява от нарушения в състава на спермата, води не само до репродуктивни проблеми, но и скъсява живота.

Доказано е научно, че мъжете с нормална сперма имат шанса да живеят по-дълго.

Констатациите са публикувани в списание Human Reporoduction. Сред мъжете, на които са индентифицирани две или повече нарушения в състава на спермата, рискът от смърт е два пъти по-висок, отколкото при мъжете, без такива проблеми.

„ Въоражени с тази информация, лекарите, които осигуряват лечение на безплодието може просто да съветват пациентите си да се откажат от лошите навици и да започнат да живеят здравословен начин на живот, който има положителен ефект върху продължителността на живота им”- каза д-р Майкъл Айзенберг, водещ автор на изследването и професор по урология в Станфорд ( Училище по медицина)

„ За пациентите, които посещават лекар във връзка с безполодието- то също е допълнителна възможност и мотивация да започнат да обръщат повече внимание на здравето си като цяло”,- добавя Айзенберг.

Айзенберг и колегите му, лекували хора с медицински досиета, които дойдоха в клиниката за изследване за безплодие. На изследването се  явиха 12 000 мъже от 20 до 50- годишна възраст.

Лекарите са записали в медицинските исторически данни всички анализи, включително общия брой на сперматозоидите, тяхната форма и подвижността им.

Учените сравняват тези резултати със смъртността сред пациентите и се опитват да вземат предвид всички здравни проблеми, които биха могли да повлияят на качеството на спермата.

Когато няма нарушение на сперматозоидите, това не създава риск от ранна смърт, но сред хората с по две или повече нарушения този риск е средно 2,3 пъти по-висок. Освен това са открити и хора с повече проблеми и следователно по-голям риск.

„ Тези данни потвърждават само важността на точната причина за мъжкото безплодие,”- каза д-р Натан Бар-Хама, ръководител на клиниката Синай Хоспитал Моунт. Важно е да се разбере, че тези данни не показва, че проблемите със състава на спермата задължително водят до по-висока смъртност.

Проучването доказва единствено, че сред тези фактори има някаква връзка. Учените имат няколко хипотези за обяснение на този феномен.

„Лесно е да си представим, че ако тялото не може да произвежда нормални сперматозоиди, тогава може да има и други функции, които тя не е в състояние да изпълнява правилно.”- казва Айзенберг. Проблеми със състава на сперматозоидите могат да бъдат причинени от ниски тестостеронови нива.

Тестостеронът е стероиден хормон от групата на половите хормони. При бозайниците хормонът се секретира основно от тестисите на мъжките и от яйчниците при женските, въпреки че малки количества се секретират и от надбъбречните жлези.

По принцип е главен мъжки полов хормон и анаболитен стероид. И при жените и при мъжете тестостеронът играе ключова роля в здравето и доброто физическо състояние.

Наред със сексуалната активност, включваща регулиране на плодовитостта, либидото и мускулната маса, тестостеронът спомага и за увеличаване на енергия, увеличеното производство на еритроцити и защита против остеопороза.

Д-р Айзенберг също смята, че тези резултати могат да се прилагат при жени, които имат проблеми със зачеването на дете.

Ако някой ваш близък има подобен проблем, го посъветвайте да посети специалист. Той ще назначи всички необходими тестове, за да запазите здравето ви.