След операция по повод слабинна херния са възможни сексуални нарушения или болки при полов акт при мъжете. Учените пресмятат колко често такива нарушения се срещат при различните методи на лечение.

След операция на слабинна херния – болки по време на секс при мъжете

Анализирани са повече от 12 проведени изследвания, в които участвали 4884 мъже, оперирани по повод херния в слабинната област.

Авторите установяват, че след операцията при 5,3% от мъжете са се развили сексуални нарушения – еректилна дисфункция или проблеми с еякулацията, а при 9% - болка по време на секс.

Временната сексуална дисфункция и болките при секс след премахване на слабинна херния не се срещат много често, но не са и особено редки.

Хирурзи и мъже с ингвинални хернии трябва да намерят начин за открито обсъждане на сексуалното здраве като част от предоперативната оценка и наблюдение след операцията.

След минимално инвазивна процедура – лапароскопия, сексуална дисфункция се наблюдава при 7,8% от оперираните мъже, болезнен е сексът при 7,4%. При отворени операции на слабинна херния – при 3,7% и 12,5% от оперираните мъже съответно.

Проблемите в секса при мъжете след такава операция са временни

Продължителността на наблюденията при изследванията е не повече от 11 месеца, затова не могат да дадат отговор колко устойчиви са били нарушенията след операцията.

Изследователите обясняват, че проблемите е възможно да възникнат, заради образуването на белези след операцията.

Както при отворена операция, така и при лапароскопия, нервите, осигуряващи чувствителността на кожата на скротума, слабините и половия член, са в оперираното поле.

Възможно е вследствие на операцията да се стигне до прищипване на тези нерви, както и нарушаване на тяхната цялост.

Предполага се, че в някои случаи сексуалната дисфункция или болката при интимни ласки е възможно да възникне от самата херния, а не от процедурата по нейното премахване.

Все пак мъжете, на които им предстои операция на слабинна херния няма от какво да се притесняват, рискът е сравнително малък, под 10%, а и резултатите от самото изследване са по-скоро предварителни.

Необходими са поне няколко научни обзора, за да може да се твърди със сигурност, че има риск от отслабване на ерекцията и болки по време на секс.