Какво се случва, когато ставите се преохлаждат?

Проблемите със ставите са познати на много голяма част от хората. Особено често страда коленната става, тъй като тя носи най-голямото натоварване и реагира на всякакви нарушения на ставите на глезена или на тазобедрените.

Освен устройството им е много сложно, поради това изпълняваните движения са разнообразни.
Една от причините за болки в коленете е преохлаждането на коленните стави.

Кога ставите се преохлаждат?

Това състояние може да настъпи във всяко време на годината. Например, когато при студено и влажно време не се обличаме достатъчно топло, тоест настоящият сезон – късна есен, създава такива условия.

На първо място, това е къпането. Дългият престой във вода, дори при температура 20 градуса може да се отрази зле на ставите, особено ако организмът е отслабен. Това се случва често през пролетта, когато тялото ни още не се е възстановило от зимата.

Условия за преохлаждане на коленете има и през лятото, когато много хора отиват по вилите си. Някои от тях много обичат да се занимават с градинарство и някои имат лошият навик да вършат градинарската работа на колене.

Студената и влажна земя много бързо може да доведе до прекалено охлаждане. До същите резултати може да доведе нощувката в гората по време на поход.

Общото прекомерно охлаждане на организма понижава неговите защитни свойства и често води до различни заболявания. Ако слабото място в организма са ставите, то именно те поемат удара. Особено често страдат големите стави и на първо място коленете.

Последствия

Организмът винаги реагира на прекомерното охлаждане. Той бързо успява да се справи с проблема, но ако това се повтаря, то развитието на заболяване е неизбежно и провокиращ фактор на много ставни заболявания.

Симптомите на прекомерно охлаждане на ставите:

• Увеличаване на ставите, поради оток на тъканите;
• Зачервяване на кожата в областта на ставите;
• Болки;
• Ограничаване на подвижността;

Първи признак на проблеми със ставите, свързани с прекалено охлаждане на тъканите, е подпухналостта в областта на коленете. Този симптом може да се прояви съвсем леко и бързо да премине, но често подуването на тъканите води до значително увеличаване на размерите на коленната става.

Дори и на леката подпухналост е необходимо да се обърне внимание, а ако е забележима, то трябва спешно да се потърси лекар.

Оттичането на тъканите в резултат на прекомерното охлаждане може да се намали, като се постави топъл компрес, който ще облекчи и болезнените усещания. При еднократно леко охлаждане симптомите на възпалението могат да преминат за няколко дни и без лечение.

Но е голяма вероятността, увреждане на тъканите вече да се е осъществило, и ставите да станат по-уязвими за развитието на заболяване.

Какви заболявания на коленната става може да предизвика прекомерното охлаждане?

• Бурсит;
• Артрит;
• Артроза;

В резултат на тези заболявания се развива възпаление на коленната става, нарушава се неговата функция, могат да се развият дегенеративни процеси, съпровождащи се с хрущялна и костна тъкан.

Лечение

Назначаването на терапията зависи от заболяването. Също се отчита неговият стадий, възрастта на пациента, индивидуалните му способности. Назначават се лекарства, физиотерапевтични процедури, в тежките случаи се налага извършването на операция.

С цел избягване на прекаленото охлаждане на ставите е необходимо да се придържаме към посочените по-горе правила.