Изследователите намериха доказателства, че характерът и темпераментът влияят пряко на здравето.

Екипът психолози от Университета на Нотингам и на щата Калифорния провели изследване с цел да изяснят как определени черти на характера и експресията на гените влияе на вашето здраве и на имунната система.

За тази цел учените с помощта на сложно оборудване и статистически данни анализирали информацията от медицинските досиета на 121 доброволци – 86 жени и 35 мъже. След това от всеки били взети кръвни проби за изследване. И ето какво установили:

Добросъвестност

Добросъвестните хора са трудолюбиви, надеждни и са способни да контролират своите импулси.

Изследователите установили, че хора с такъв характер с 37% по-рядко биват засегнати от инсулт, с 27% по-рядко страдат от повишено кръвно налягане, с 23% по-рядко боледуват от артрит. Рискът да се разболеят от диабет при тях се понижава с 20%.

Един от авторите на изследването Джошуа Джаксън, обяснява това с факта, че добросъвестните хора като цяло водят по-здравословен начин на живот, не се хранят с т.нар. фаст фууд и се придържат към плановете за отпуск на своето семейство.

Откритост

Такива хора са любопитни, настроени са творчески, постоянно се измислят нови идеи и имат широк кръг от интереси.

Хората, които гледат на света открито и свободно, имат с 1/3 по-нисък риск от развитие на инсулт. Общият риск от развитие на заболяване на сърцето за такива хора намалява с 17%, а за артрит с 21%.

Екстравертност

Екстравертите са положително настроени, общителни и напористи хора. Между впрочем единствената полза от такъв темперамент за здравето е пониженият риск от високо кръвно налягане – с 26%.

Невротизъм

Невротичните хора са чувствителни в по-голяма степен от другите, по-често изпитват гняв, безпокойство и се чувстват депресирани. Всичко това разбира се не води до нищо добро.

Невротизацията увеличава риска от развитие на заболявания на сърцето с 24%, на патологии на белите дробове – с 29%, от проблеми с кръвното налягане – с 37%. Вероятността от развитие на артрит нараства с 25%.

Съгласно принципите на китайската народна медицина гневът води до нарушаване на функцията на черния дроб, безпокойството – до проблеми с далака, мъка/печал – до нарушаване на функцията на имунната система.

Хроничният страх разрушава костите, нервната и пикочно-половата система. Също така при хората, които често се боят от нещо, се наблюдават болки в долната част на гръбнака.

Предходни проучвания също подкрепят и получените от това изследване резултати, че добротата се отразява благоприятно върху цялостното здравословно състояние на човека. Чистотата на отношенията между хората е от изключително значение на нормалното функциониране на всички органи и тъкани, от които се състои нашето тяло.

И за тази цел – психотерапевтите препоръчват на своите пациенти да се научат да прощават. Дори съществува нещо като поверие, което се предава от поколение на поколение, че именно прошката изцелява от всички болежки.

Но доколко това поверие е вярно, трудно би могло да бъде потвърдено в рамките на съществуващите към настоящия момент методи за извършване на медицински изследвания.

И най-малкото прошката подобрява психическото ни състояние, а в последно време се появяват все нови и нови данни в подкрепа на твърдението, че именно психиката доминира що се отнася до здравословното състояние на човека, що се отнася до неговата физическа съставляващата.