Обикновено определяме възрастта като количеството изживени години – хронологична възраст, съществува и друго определение. То се отнася към това колко бързо старее тялото ни и кога да очакваме появата на старческите болести, това е т.нар. биологична възраст.

Вече не е тайна, че хората, родени в една година, е възможно да са с различна биологична възраст: някои са възрастни, а други по-млади, отколкото по лична карта.

Учените обикновено установяват биологичната възраст чрез измерване на измененията в ДНК. Също е разработен специален биохимичен тест за разчитане на биологичната възраст – епигенетичен часовник.

Как коктейл от лекарства може да се използва за подмладяване

Този тест показва подмладяващата ефективност на един лекарствен коктейл.

9 пациенти в рамките на година приемали растежен хормон и два препарата против диабет – дехидроепиандростерон, или ДГЕА, и метморфин. Извършвайки анализ, изследователите установяват, че това трио препарати намалява биологичната възраст средно с 2,5 години.

За всеки случай тестовете били повторени 3 пъти, резултатите оставали неизменни – подмладяване за всички, случайно и без странични ефекти.

Освен това пробите от кръвта, предоставени на 6 пациенти 6 месеца след пробите, показват, че ефектът се запазва най-малко 6 месеца.

Генетикът от Калифорнийския университет в Лос Анджелис очаквал да види забавяне на стареенето, но не и обръщане на този процес.

Растежният хормон свързан ли е със стареенето

Най-интересното е може би това, че този експеримент изобщо не е свързан със стареенето.

Учените само искали да изяснят може ли растежният хормон безопасно да възстановява тъканите на тимусната жлеза, и така да се стимулира активността на имунната система. Отговорът е, че може.

Антидиабетните препарати са включени за противодействие на риска от диабет, възникващ при прием на хормон на растежа. Тестването на тяхното влияние върху биологичното стареене се оказва приятно допълнение.

Както подчертават изследователите, изследването е предварително, и още предстои да се изяснява, могат ли да се възпроизведат получените данни.

Важно е да се отбележи и изключително малкият обем на селекция, само 9 участника – все бели мъже на възраст от 51 до 65 години.

Лекарствата-съставки на коктейла забавят стареенето чрез независими механизми – и това също се планира да се изясни в по-големи изпитвания.