Ако за нас, както и за много други хора, е характерно да зацикляме върху негативните мисли, трябва да пробваме проверен от векове елементарен, но ефективен начин, предложен от психотерапевт и будистки практик Доланд Алтман.

Измъкване от потока от негативизъм как да го постигнем

Без значение дали ни харесва или не, но понякога всички ние зацикляме върху негативните мисли. Вътрешният глас започва да твърди, че не сме достатъчно умни, успешни или трябва да станем такива и такива.

Опитите да избягаме от тези мисли или да ги отричаме отнемат много време и енергия. Менталната война с тях може да се води до безкрайност, но в крайна сметка те ще се върнат, и ще станат още по-неприятни и натрапчиви.

Психотерапевтът и в миналото будитски монах Доналд Алтман е написал няколко бестселъра, в които помага да използваме източните практики за осъзнатост в работата с най-честите проблеми, с които се сблъскваме, хората от Запада.

Предлага да се използва стратегията на доброто старо джиу джицу за преобръщане на негативните мисли с краката нагоре с помощта на елементарно действие.

Това ментално упражнение може да се нарече с една дума – благодарност. Ако от тази дума ви се приспива, могат да се посочат резултатите от проведени изследвания.

Изследванията показват, че редовната практика за благодарност е доста ефективна и води до следните резултати:

  • Повишава се нивото на удовлетвореност от живота;
  • Наблюдава се прогрес при постигане на личните цели;
  • Понижава се нивото на стрес, потиснатото настроение става по-малко изразено;
  • При младите хора се повишава внимателността, ентусиазмът, настойчивост и способност за концентрация;
  • Става по-лесно поддържане на социални контакти, повишава се готовността за окозване на първа помощ и подкрепа на другите;
  • Фокус на вниманието и измерването на успеха се пренася от материални към духовни ценности, понижава се нивото на завист към околните;
  • Доброто настроение се запазва по-дълго, възниква чувство с другите хора, възгледите за живота стават по-оптимистични;
  • При болните нервно-мускулните заболявания подобряват качеството и продължителността на съня.

Практика на осъзнатото внимание

Практиката на благодарността тренира вниманието в нас, и то по доста специфичен начин. Например, доста често се фокусираме върху това, което е изпуснато в живота ни или не върви както трябва, сравнявайки се с останалите.

По силите ни е обаче да върнем вниманието в посока на хубавото и прекрасното, което се случва с нас или ни заобикаля.

Защо е толкова важно? Забелязвайки, за какво можем да сме благодарни, култивираме друг подход към живота и към различни ситуации.

На свой ред това не само променя посоката на мислите и поведението, но също помага за формиране на утвърждаващ навик за бъдещето.

Пребиваване тук и сега

Свикнали сме да прекарваме немалко време в очаквания – да сърфираме из Интернет, да гледаме спортни канали, развлекателни ТВ-шоута и т.н. Благодарността буквално ни катапултира в настоящия момент, тъй като за нея е необходима активна концентрация.

Необходимо е задължително да бъдем в настоящия момент, за да се почувстваме, за какво можем да кажем благодаря.

Това дава усещане за по-здрава връзка с реалността и оптимистичен поглед върху резултата от действията. Благодарността помага за придобиване на устойчивост, защото се концентрираме върху позитивните моменти.

Топ начини за практикуване на благодарност

Осъзнаване и формулиране точно сега за какво сме благодарни

Например, „Благодарен съм за…., защото……”. Обмислянето на причините за благодарността помага за по-дълбоко потапяне в темата.

Съставяне на списък със собствените благодарности през деня

Направете си касичка с надпис „Благодарност” и слагайте там монета при всяко осъзнаване на това чувство. Или напишете на малко листче хартия няколко думи, за това, което желаете да кажете благодаря. В края на седмицата колко сте събрали в касичката за благодарности.

Споделете своите чувства с другите

Разкажете им за практиката и за това, за което сте готови да благодарите през този ден. Това е прекрасен начин за укрепване на връзката с другите.

Опитайте да правите това през седмицата, но не повтаряйте една и съща благодарност в различни дни.