За много от нас алкохолното опиянение е неприемливо. То става синоним на разпуснатост, става повод за сериозни критики. И човек на улицата, който прилича на прекалил с алкохола, ще провокира осъждане от страна на другите.

Някои заболявания обаче могат да провокират външна картина, сходна на опиянение. И те често са доста сериозни, когато на човек трябва да се окаже помощ колкото се може по-бързо.

Как да определим пиян ли е човек, необходима ли му е помощ

Как изглежда алкохолното опиянение

Алкохолното опиянение възниква в резултат на прием на спиртни напитки. Протича изменение на физиологичните и психическите процеси.

Често е необходима диагностика от други патологични състояния, затова винаги е необходима снемане на анамнеза и задължително вземане на кръвна проба за алкохол.

Няколко са степените на алкохолно опиянение:

  • Липса на влияние на алкохол – концентрация на етилов спирт по-малко от 0,3 промила.
  • Лека степен на опиянение – от 0,3 промила до 1,5 промила.
  • Опиянение средна степен – от 1,5 промила до 2,5 промила.
  • Силно опиянение – от 2,5 до 3 промила.
  • Тежко отравяне с алкохол, при което може да настъпи смърт.
  • Смъртоносно отравяне – над 5 промила.

При кои болести симптомите са като препиване

Когато говорим, че има състояния, сходни на опиянение, се има предвид, че следва да се провежда диференциална диагностика за проверка наличието на следните варианти.

Инсулт

Първо състояние представлява остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Характерни са признаци като внезапно развитие, частична парализа на лицето, проблеми с движенията, проблеми с движенията, например, парези и парализи както от едната, така и от двете страни.

Също могат да се развият проблеми с преглъщането. При човек в такова състояние е възможно повтарящо се повишаване на артериалното налягане и на холестерол.

Епилепсия

Още една патология, напомняща опиянение – епилепсия. Характерни са повторни – повече от 2 епилептични пристъпа, които не са предизвикани от каквито и да е причини.

Клинично се отбелязва аномален и излишен разряд на мозъчните неврони. Отличава се с внезапно начало, ако се касае за вторично-генерализиран пристъп, или може да се наблюдава аура преди пристъпа, тоест проявление на гадене, слабост, световъртеж, болки в гърдите, сънливост и проблеми с обонянието.

Първоначално се стига до краткотрайна загуба на съзнание, след това се появяват тонични гърчове по 13-20 секунди и след това клинични пристъпи 2-3 минути, допълващи се с шумно дишане и пяна от устата.

Епилептикът след пристъп не помни нищо. Проблемът може да се среща при млади хора и деца.

Когнитивни нарушения

Касае се за деменция. Органично увреждане на мозъка могат да предизвикат повече от 200 различни причини.

Симптомите се развиват постепенно. Обикновено тази патология е свързана с напредването на възрастта. Сред причините за болест на Алцхаймер, хипертония, атеросклероза. Винаги се наблюдават нарушения на паметта.

При лакунарна деменция страда краткотрайната памет, при тотална се наблюдава разпад на личността.

Увреждания на черния дроб

Още едно състояние – бъбречна енцефалопатия. Това е комплекс от обратими нервно-психични нарушения, които възникват в резултат на бъбречна недостатъчност, остро възпаление на черния дроб – хепатит, или в резултат на цироза.

Хранително отравяне

Също необичайни признаци може да има и хранителното отравяне. Тук следва да се разбира, че винаги ще има връзка с храната, паралелно се установява, че телесната температура е повишена. А също и сред ярките клинични проявления на чревна инфекция и диарията.

Заради дехидратацията – обезводняването започва да се проявява мозъчната симптоматика – объркване на съзнанието. Наблюдава се обаче бързо подобряване след възстановяване на обема от течности и намаляване на интоксикацията.

Във всеки случай при наличие на сигнали, които могат да се разтълкуват като тревожни, следва да търсим лекарска помощ. Особено когато човек не мирише алкохол, а изглежда като препил.

В такъв случай не трябва да се настройваме негативно към него, особено ако е наш близък, а да проявим загриженост, като по най-бързия начин се опитаме да му помогнем.