Редовното похапване на банани допринася за изчистването на излишната сол от организма, обилното потене също е с подобен ефект. 

Колко сол можем да приемаме с храната, без да вредим на здравето си

Учените не са съвсем сигурни колко натриев хлорид трябва да приема човек чрез храната, за да не навреди на здравето си. СЗО препоръчва ограничаване потреблението на сол до 5 грама ежедневно, Британската национална здравна служба увеличи допустимата норма до 6 грама.

Едва ли превишавате значително този праг. Според статистиката само 22% от населението на развитите държави употребява над 6 грама чист натрий, или 15 грама натриев хлорид.

Това е количеството, надвишаването на което води до рязко увеличаване на развитието на сърдечно-съдови заболявания и свързаната с него смъртност. Повечето хора приемат не повече от 6-8 грама.

Дори и незначително превишаване на нормата е вредно.

Как да усетим, че приемаме твърде много сол с храната

Не съществуват достъпни лабораторни изследвания, които могат да измерят приеманата от нас сол. Можем да си направим изследване на натрия, но доколкото този елемент е от значение за много процеси, този тест ще покаже какво е общото състояние на организма и работоспособността на различните органи, отколкото че приемаме прекалено много сол.

Да предположим, че ядем твърде много солени храни, и това може да се разпознае основно по косвени признаци. 4 са симптомите, които показват излишна сол в организма. Всички те са показателни само в случай на добро здраве и без наличие на хронични заболявания.

  • Пие ви се много често вода – тоест постоянно изпитвате жажда;
  • Редовно се появяват леки отоци. Например, пръстите или краката в областта на глезените се подуват.
  • Зеленчуци, хляб и други обичайни храни ви се струват безвкусни. Иска ви се допълнително да ги насолите.
  • Кръвното ви започва да се повишава.

Това не е пълният списък, но дава общ поглед на характерната симптоматика, когато приемаме доста повече сол, отколкото ни е необходимо.

Как да отстраним излишната сол от организма

Най-очевидният вариант изглежда да приемаме повече течности. Течността разрежда натрия и се отделя чрез бъбреците. Всъщност този метод няма да е ефективен.

Организмът ни е устроен така, че количеството вода и нивото на натрий са взаимно свързани. В телесните течности е винаги разтворено еднакво количество натрий, и други електролити, но те в този случай не са важни. Този показател се осмоза.

За да може човек да е в добро здраве, осмозата трябва да е в определено, доста ниско ниво. Затова когато пием водата се увеличава, организмът започва с всички сили да задържа натрий, за да запази неговата концентрация. Освен това всичко води до увеличаваме на обема на кръвта, нарастване на артериалното налягане и допълнително натоварване на сърцето и на кръвоносните съдове.

И затова да се набляга на водата, за да се избавим от излишната сол не е най-доброто решение. Има доста по-ефективни и научно обосновани способи.

1.Как точно да се потим, за да изчистим солта от тялото

Ключовата дума тук е как следва да го правим.

Натрият както и другите електролити, тоест калий и хлор, могат да напуснат организма заедно с това, което се изпарява през кожата. Но докато не се потим твърде активно, натрият в потта е малко – още преди да се окаже на повърхността на кожата, потните жлези го абсорбират обратно.

Този механизъм се нарича реабсорбция. Но способността на потните жлези да поемат обратно натрия и да го връщат в тялото, не е безкрайна. На определен етап, когато скоростта на отделянето на пот се увеличи, организмът вече не може да задържа целият натрий.

В потта натрият се задържа все в същата форма на хлорид. Затова съществува отчетлива връзка:

Колкото по-солена е потта, толкова по-висока е загубата на натрий.

Учените все още изучават механизмите на отделяне на електролити при отделяне на пот. Известно е, че свойството за абсорбция на потните жлези се променя в зависимост от типа загряване, има разлика дали се потим по време на тренировка или в сауна, навици в жегата, участък на тялото.

Всички тези нюанси могат да повлияят на загубата на натрий от тялото. Как точно, засега не е установено. Но вече е напълно наясно – колкото повече се потим, толкова повече натрий се отделя от организма.

2.Не допускайте обезводняване, но не на спортните напитки

Ако се потим активно, е необходимо да възстановим загубените течности, но не трябва да се прави с напитки за трениращи, тъй като покрай другите електролити повишават нивата на натрий в организма.

3.Храни, богати на натрий

Калият помага за отделянето на натрия от организма, колкото повече от първия, толкова по-ниски са нивата на компонента на готварската сол. Затова трябва да наблегнем на бананите, картофи, спанак, гъби, домати, мляко с масленост до 1% и т.н.

4.Опитайте да приемете диуретик

Това могат да са таблетки без рецепта или билков чай с диуретичен ефект. Някои диуретици помагат на бъбреците по-бързо да отделят излишъка от натрий от организма.

В никакъв случай не приемайте диуретици постоянно, дори и това да е само билков чай. Това може да доведе до критично понижаване на нивата на калий и натрий. А това е опасно за здравето.

5.Ограничаване на солените храни

Това също ще свърши работа за намаляване на солта в организма, но трябва да се прави постепенно, тъй като ако рязко спрем да ядем по-солени храни, всичко ще ни се струва безвкусно, а това ще засили апетита ни за солено.