Появата на тъмни петна по устните може да ни изплаши, и според много пациенти може да бъде симптом на сериозни и опасни патологии.

Отчасти това наистина е така, но причините за тяхната поява са доста, като се започне от дефицит на витамини и прием на някои лекарства до развитие на онкологични заболявания.

Какви са основните причини за тъмни петна по устните, когато е необходима консултация със зъболекар, как минава лечението и какви са мерките за профилактика?

Недостиг на витамини

Витамините са катализатори на метаболитните процеси в организма, необходими за пълноценна функция на организма. Недостигът на всеки от витамините има своите симптоми и проявления. И често за първи път те се появяват именно в устната кухина и на устните.

Известно е, че витамините от група В, и по-точно на В12, придават на кожата равен оттенък, недостигът на витамин А се проявява с лющене на кожата, грапавост.

Когато организмът изпитва недостиг на тези витамини, на кожата и на устните могат да се формират корички. А също и тъмни петна с различна степен на изражение и размер.

При обръщане към лекар, след преглед, проучвания и някои видове изследвания зъболекарят може да определи причините за тези симптоми и да даде съответните препоръки.

Обикновено за попълване на дефицита е достатъчна промяна на храненето и прием на мултивитамини.

Обезводняване

Обезводняването може да се прояви не само с влошаване на състоянието.

Понякога недостигът на течност не е силно изразен и се отразява само на външния вид и на красотата. Първи и най-явни признаци на обезводняване е формиране на корички и на напукани устни.

Самите устни стават груби, чувствителни, и се създават всички представки за формиране на травми. При преглед зъболекарят може да определи причината за появата на тези симптоми и да даде препоръки за тяхното отстраняване.

Корекция на питейния режим и на храненето позволява за кратки срокове да се справим с коричките и тъмните петна по устните.

Прием на някои лекарства

Лекарствата имат странични ефекти. И формирането тъмни петна и корички по устните може да бъде характерно за някои от тях. Прием на железни препарати – една от най-разпространените причини за формиране на тези симптоми.

Освен появата на тъмни петна, железните препарати могат да станат причини за пребледняване на кожата и на устните в частност.

Подобни симптоми могат да се формират при пациенти с повишена концентрация на желязо в кръвта, например, след преливане, при предозиране с лекарства или при някои заболявания – хемохроматоза.

Ако се установи излишък от желязо, то лекарят разработва постепенна тактика на лечение, позволяваща нормализиране на нивото с течение на времето. Помощ в нормализиране на нивата на желязо могат някои лекарства.

Не само железни препарати могат да станат причина за формиране на тъмни петна на устните. Зъболекарите могат да посочат редица лекарства, притежаващи подобни странични ефекти:

  • Препарати, използвани за онкологични заболявания;
  • Антипсихоптични;
  • Антиконвулсивни;
  • Антиаритмични;

Ако пациентите приемат тези лекарства и се появят тъмни петна на устните, за това е необходимо да се съобщи на лекуващия лекар. След прегледа лекарят може да ги замени или да назначи друг вариант на лечение.

Хиперпигментация

Това е безвреден проблем на кожата. Причините за нейната поява са доста – наследственост, хормони – такива проявления често възникват при бременност.