Прогнозите за деца с пороци в развитието в последните години значително се подобриха, което е свързано с активното развитие на ранните оперативни интервенции.

Днес откриването на аномалиите в структурата на сърцето на бъдещото дете може да се направи дълго преди раждането с ултразвук при бременност.

Акцентът се поставя не само върху спасяването на животи, но и върху повишаването на качеството на спасените пациенти в зряла възраст.

Важно е не само да се възстанови правилната циркулация на кръв по кръвоносните съдове на сърцето и да се изравни налягането в сърдечните камери, но и да се позволи на детето пълноценно да расте. Да се развива без последващи допълнителни интервенции.

Вътреутробно развитие на сърцето на детето

Наред с формирането на главата, ръцете, краката и пръстите на крайниците, протича сложното развитие на вътрешните органи.

Това позволява на детето след раждането да поеме първият си дъх и пълноценно да живее в новите условия за живот.

Залагането на сърцето става много рано, което позволява на кръвта да циркулира по цялото тяло, да осигурява хранене на клетките. Сърцето на плода започва да се формира през първите 2 седмици на бременността, залагат се всички камери, големи съдове и прегради.

По структура то е близко до напълно сформиране към 50-тия ден след зачеването. Впоследствие сърцето продължава да се формира и да съзрява, усъвършенства се неговата проводяща система и съдове, хранещи миокарда.

При повечето деца няма никакви аномалии в структурата на сърцето, и през целия период на бременността, а впоследствие след раждането то активно функционира. Така осигурява безпроблемното движение на кръвта по магистралните съдове.

Пороци на сърцето – защо възникват?

Понякога децата се появяват на бял свят и се откриват пороци на сърцето, сред които дефекти на клапани, прегради или на сърдечните камери. Специалистите отбелязват, че сърцето се залага като единна тръба с отвори.

Впоследствие е необходимо да се формира правилно, за да се образуват камери, клапани и прегради, за да се премине от цяла тръба с 4 камери, което създава необходимо налягане и кръвообращение в правилната посока.

В ранните етапи на развитие влиянието на негативните фактори може да наруши правилното залагане на органа, което води до образуване на пороци на сърцето.

По данни на статистиката, пороците на сърцето се срещат приблизително при 1 от 100. Днес това е един от най-разпространените дефекти.

Но пороците на сърцето може да бъде както тежка и комбинирана, изискваща незабавна корекция за спасяване на живота.

Детето със сърдечни пороци – какви са опасностите?

Не всички пороци са равнозначни по тежест и опасност за живота на здравето на детето. Ако това тежко увреждане на клапаните, камерите и преградите, които е важно незабавно да се установи и да се коригира.

Кога е необходима операция – аномален приток на кръв?

В много случаи детето има нужда от кардиохирургично лечение. Например, е необходима операция или друга процедура, за да се затвори аномалния отвор на сърцето, чрез който кръвта се връща в обратната посока.

Така например, необходима е незабавна корекция при тетрада на Фало. Тя включва в себе си съчетано увреждане на преградата между долните камери на сърцето.

Детето страда от изразена хипоксия, защото кръвта не може пълноценно постъпва в белите дробове и да се насища с кислород, като повечето е въглеродния диоксид.