„Понижаването на употребата на белтъци и повишаването на приема на въглехидрати може да се превърне в гаранция за дълъг живот в добро здраве“ – смятат американски учени.

Резултатите от проведеното от тях изследване показват, че изменението на съотношението на белтъчини към въглехидрати се съпровожда с положителни промени в организма и с понижаване на количеството на приеманите калории двукратно.

Предходни проучвания вече показаха, че значителното ограничаване на приеманите калории спомага за подобряване на обмяната на веществата и за увеличаването на продължителността на живота при широк спектър живи организми.

Въпреки това подобна система на хранене може да стане прекалено сложна и опасна за повечето хора.

Но приемът на малко количество нискокачествени белтъчини и на голямо количество въглехидрати се оказва много по-ефективно за хората. Отлични източници на протеини са, както знаем, яйцата, млякото, бялото месо и соя.

А прием на полезни въглехидрати означава да консумирате такива храни като пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и зърнени култури, изключват се захарозата, бялата захар и бисквитите.

По време на изследването в продължение на 8 седмици учените наблюдавали за това какво влияние оказва върху организма хранителния режим с различни съотношения на белтъчини и въглехидрати, когато достъпът до храна бил ограничен или хранителните продукти бири със свободен достъп.

Хранителният режим с ниско съдържание на белтъчини и с високо на въглехидрати при условие, че храната била предоставяна без ограничения, демонстрирал повече предимства като например намаляване на количеството на приеманите калории от гледна точка на активността на инсулина, на нивата на захарта и на холестерола в кръвта.

Въпреки че реално диетата с ниско съдържание на белтъчини и високо на въглехидрати се оказала по-калорична, но метаболизмът на участниците в 8-седмичното изследване се ускорил. Но за сметка на това теглото на доброволците се повишило.

В тази връзка следва се отбележи, че десетилетия наред се смяташе, че храните с високо съдържание на холестерол следва да бъдат причислявани към вредните, тъй като те водят до намаляване на обема на артериите, до заболявания на сърцето и до инсулт.

Хранителните продукти, съдържащи по-големи количества холестерол се смятаха за вредни за човешкото здраве от 70-те години на миналия век. Но сега това преобладаващо виждане сред научната общност предизвиква множество дискусии и въпроси.

Общоприетото убеждение, според което употребата на яйца наред с други храни като кравето масло, беконът, мидите и черния дроб, е напълно погрешно, твърдят американски учени.

Все по-голям брой експерти не са съгласни с наличието на връзка между употребата на храни с високо съдържание на холестерол и със значително увеличаване на риска от настъпване на смърт от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Правителството на САЩ смята да се вслуша в мнението на специалисти и да се изключи холестерола от списъка на „вредните вещества“.

Специална група от Министерството на земеделието на САЩ, чиято задача се състои в преоценка на препоръките за хранене на населението на всеки 5 години, вече заяви, че възнамерява да се вслуша в новото мащабно изследване, подчертаващо важната роля на холестерола в запазването на сърдечното здраве.

Комитетът по въпросите на храненето не възнамерява повече да призовава се избягва употребата на яйца, краве масло и прочие храни с високо съдържание на холестерол.

Рязката промяна на политиката, въз основа на данните от последните изследвания, предполага замяната на 40 препоръки, отнасящи се за консумацията на храни с високо съдържание на холестерол.