Изследователи от институт по кардиология в Монреал установиха, че в човешкия организъм белтъкът VEGF-C 152S, който е свързан с намаляване на възпалението и подобряване на функциите на лимфните съдове.

Впрягат лимфната система в борбата с атеросклероза

Този белтък също е от решаващо значение за растежа на нови лимфни съдове.

Известно е, че лимфната система отговаря за транспорта на мастните белтъци – холестерола. Филтрира и спомага за отделянето на токсичните съединения и продуктите от разпада в организма.

Учените предполагат, че движението на лимфата може да способства и за отстраняване на артериалната плака, която се превръща в плаки холестерол. И откритият белтък може да помогне в това.

Изследователите опитали да изяснят дали белтъкът спомага за намаляване или дори предотвратява запушването на артериите.

За тази цел те използвали генетично модифицирани мишки, предразположени към атеросклероза, на които поставяли инжекции със специфичния белтък.

След това инжекциите били спрени, а мишките преминали на висомазнинна диета за 8 седмици, за да се предизвика атеросклероза. След 4 седмици били върнати на обичайния хранителния режим.

Установено било, че благодарение на инжекциите VEGF-C 152S образуването на атеросклеротична плака било ограничено средно с 30%, въпреки 8 седмици на диета с високо съдържание на мазнини.

Плаката при инфектираните мишки била по-стабилна, което потенциално намалявало вероятността от разкъсване на бъдеща плака и стигането ѝ до мозъка.

Как да стимулираме лимфната система

Според учените, тези резултати показват, че атеросклерозата може да бъде обуздана, и е възможно да бъде дори да бъде предотвратена, ако се насочим към лимфната система в ранния етап на развитие.

Движението на лимфа в организма влияе на отделянето на холестерола и на възпалителните компоненти, прилепнали към стените на артерията.

И практиката показва, че лимфната система може да подсили защитата на организма от сърдечно-съдови заболявания.

За поддържане на лимфната система в добро състояние, за да е възможно пълноценно да осъществява функциите си, са препоръчителни разходки на чист въздух и контрастни душове.

Редуването на топла и по-хладка вода помага за стимулиране на кръвообращението и за раздвижване на лимфната течност.