Съществуват немалко проблеми с дебелото черво и докато някои са считани за нормални, при други съвсем не е така.

Ето защо нашият съвет е да посетите лекар в моментите, в които нещо ви притеснява и изпитвате дискомфорт.

Вземете необходимите мерки, за да не се окаже, че страдате от далеч по-сериозно заболяване, като рак на дебелото черво, например. В тази статия ще ви разкажем именно за симптомите и как да ги разпознавате.

Проблеми с дебелото черво – какви са симптомите за различните заболявания

1. Рак на дебелото черво

Обикновено, ако страдате от рак на дебелото черво, то симптомите са хронични и най-често го издава постоянната болка в коремната област.

В случай, че забележите как болката не отшумява, а се засилва, то обърнете си внимание.

Помнете, че здравето е най-важното нещо и винаги трябва да се отнасяме отговорно към него, ако искаме да се радваме на живота за колкото се може по-дълъг период от време.

2. Синдром за раздразненото дебело черво

Що се отнася до синдрома за раздразненото дебело черво, то добре е да знаете, че проблемите обикновено засягат една четвърт от населението по целия свят. Това заболяване, като че ли обхваща най-вече представителките от нежния пол.

То не е свързано единствено с начина на хранене, но и с много други неща, като стрес, напрежение, страх, безпокойство и прочие.

Симптомите са се превърнали в хронични едва, когато заболяването е в напреднал стадий. Проблемите се появяват масово при хора, които са на възраст над 45 години. Има много храни, които са склонни да влошат ситуацията.

Ето защо е препоръчително да се посъветвате със специалист, който да ви даде точни съвети за това какво да включвате в менюто си и какво да избягвате.

Какво още да знаем за симптомите

Обикновено някой от признаците са съвсем безобидни и не смятаме, че има нещо, което може да ви притесни.

В много от случаите след преяждане чувстваме същата тази тежест, каквато и при по-сериозен проблем.

Моментът, в който забележите, че симптомите не са изключение, а правило, то незабавно потърсете медицинска помощ.

Болката в корема би могло да е признак за проблеми с дебелото черво. Тук обаче не визираме някакъв лек дискомфорт, а тежка и задушаваща болка.

Първоначално тя е много по-лека, като постепенно се увеличава и човек трудно може да удържи на напрежението.

Що се отнася до проблемите с чревното движение, то няма човек, който да не е изпадал в момент, в който да чувства подобен дискомфорт.

Обикновено коремът се подува и се отделят твърде много газове, което още повече засилва неприятното усещане.

Ако забележите слуз в изпражненията, то трябва да знаете, че нещо с дебелото ви черво не е както трябва.

Ако прекалено често повръщате или усещате гадене при консумацията на голяма част от храните, които до този момент сте включвали в менюто си, то също може да значи, че съществува по-сериозен проблем.

Хората, които веднага след хранене, усещат чувство на глад, то това също значи, че имат някакъв проблем.

Препоръчваме ви да следите всички тези симптоми и да им обърнете нужното внимание, така че да се чувствате здрави, силни и тонизирани, лишени от всякакъв дискомфорт и болка.

Разбира се, както и на вас ви е известно, по-голямата част от тези симптоми не значат нищо кой знае колко сериозно.

Винаги можете да се справите с проблема, като наблегнете на конкретни храни и спазвате режим в продължение на няколко месеца или години.

Когато обаче лекар ви постави диагноза „рак на дебелото черво“, то автоматично потърсете още няколко мнения и не оставяйте нещата в ръцете на съдбата. Важна е медицинската намеса и то на момента.

Преди да сложим край на днешната статия, то искаме да споделим с вас да бъдете колкото се може по-спокойни и да успявате да си отделяте нужното време, в което да релаксирате.

Не забравяйте, че стресът и напрежението са онези фактори, способстващи за отключването на редица болести. Игнорирайте ги!