Пикочните пътища са една доста съществена част от човешката отделителна система, на практика те правят отделянето на непотребното от тялото ни изобщо възможно. Те са изключително чувствителни органи и всяка бактериална или вирусна атака срещу тях може да бъде рискова.

Най-често тя води до инфекция, която включва редица неприятни симптоми, а и е особено упорита и трудна за лекуване. Терапията при подобни здравословни състояния задължително включва методи за прочистване на пикочните пътища.

Те могат да са синтетични лекарства от аптеката, но също така и продукти с билки, редовно изписвани от медицинско лице.

Те не се ли чистят сами

Ежедневно през тези тръбички минават редица токсини. Ролята им е да осигурят прочистване на организма чрез извеждането на вредните вещества през отделителната система от тялото, но има ли какво да прочисти тях самите?

Когато обаче токсините се покачат до прекалено високо ниво, тези органи биват затормозени. От там следват проблеми и за други съседни органи – бъбреците и тези на половата система.

От друга страна, по данни на Световната здравна организация всяка пета жена страда от инфекция на уринарния тракт. Тя може да е както от вирусен, така и от гъбичен и бактериален тип.

Ненавременното вземане на подходящи мерки може да доведе до сериозни последици за целия организъм. Детоксикацията на уринарния тракт често е и част от терапията за мъже, страдащи от проблеми с простатата.

Обикновено става въпрос за възпаление, което се е появило в следствие на инфекция. Най-често тя е именно в областта на пикочните пътища.

Как да ги изчистим трайно

  • Червена боровинка - Тя е един от най-мощните средства за прочистване на пикочните пътища. Не е тайна, че неин екстракт във висока концентрация е не просто допълващ, а дори и основен елемент в съвременните лекарства за инфекции в уринарния тракт, проблеми с бъбреците и инфекции в отделителната система. Основната на червената боровинка е детоксикираща (поради наличието на антиоксиданти, главно витамин С) и укрепваща (подпомага Т-клетките да се борят срещу вирусни и бактериални щамове);
  • Глухарче - Тази билка е една от най-надеждните натурални средства в подкрепа на отделителната система. Тя е позната главно като мощен диуретик, но наред с ефективно се бори с бактериите и токсините в уринарния тракт. Има изключително силно противовъзпалително действие и освен това блокира прикрепянето на бактериите към клетките;
  • Сау Палмето - Познато като натурално средство срещу простатит, съвсем логично растението се препоръчва и за прочистване на пикочните пътища. Освен това, екстрактът на тази билка регулира хормоните и уринарната струйка, а също така може да увеличи либидото и еректилната функция при мъжете;
  • Полски хвощ - Този мощен антиоксидант действа както прочистващо за отделителната система, така и помага при задържане на вода. Той има укрепващо действие върху тъканите на отделителната система, намалява оксидативния стрес на клетките и спомага за регулирането функциите на бъбреците.