Днес ще прочетеш статия, свързана с последиците, причинени от вируси и настинки. Ще разбереш за някои от патогенетичните механизми на инфекцията и свързаните с тях усложнения след боледуване.

Последиците от вируси, настинки и пр. са адски многообразни и варират в целия диапазон от „практически никакви“ до косопад, временна или постоянна загуба на слуха/обонянието, остър респираторен дистрес синдром (ARDS), белодробно и съдово увреждане и дори реална заплаха за живота.

Появата на болести зависи от много фактори – от общото здравословно състояние, генетични заложености, расови особености, географския район на заболеваемостта, варианта на вируса, ваксинационния статус, изминалото време от началото на инфекцията, а също така от фактори като прием на медикаменти, начин на хранене, двигателен режим, обща здравна култура и т.н., поради което усложненията са наистина трудни за предсказване.

Наличие на съпътстващи заболявания – има ли друг вид добавки

Наличието на съпътстващи заболявания прави картината още по-сложна поради влиянието на вируса върху протичането им.

Според времето за появата на усложненията те се разделят на краткосрочни (в първите дни и седмици след преболедуването, докъм шестия месец) и дълготрайни (траещи повече от 6 месеца или пожизнено).

През октомври 2021 г. са публикувани резултатите от систематичен анализ на краткосрочните и дългосрочните последици на дадена болест във времето, събрани от данните на 57 проучвания с над 250,000 оцелели от вируса и те са показали необходимостта от включването на дългосрочните последици в здравните системи на държавите, особено на тези с нисък и среден жизнен стандарт.

Резултатите от анализите

Според този анализ, последиците след остро боледуване са класифицирани по органи и системи и са съответно неврологични, сърдечно-съдови, респираторни, храносмилателни, дерматологични, оториноларингологични, а също така усложнения, засягащи психичното здраве, общата мобилност и т.нар. конститутивни симптоми (загуба на тегло и апетит, повишена температура, главоболие, задух, хронична умора, прекалено изпотяване и т.н.).

В анализа се уточнява, че поне една клинично важна последици от ковид-инфекцията се развива средно у 54% от преболедувалите и хоспитализирани пациенти след първия месец, 55% - между втория и шестия месец, и отново 54% - след шестия месец, което показва огромния медико-социален проблем, който представлява възстановяването от болестта.