Тъканите на ставите с течение на времето загубват своята еластичност, износват се и в тях се натрупват соли.

Обемът на солните отлагания вътре в ставите расте незабележимо, но това може да доведе до хрущене, силни болки, понижаване на работоспособността на ставите.

За предотвратяване на негативните последствия на отлаганията на солите ще спомогне очистването на ставите.

Защо се отлагат соли?

Отлагането на соли е сериозен проблем, който може да стане причина за образуване на камъни в бъбреците и в жлъчните пътища, за развитието на артроза, шипове на петата, подагра.

Специалистите посочват 2 основни причини за натрупване на соли:

Наследственост – ако у човек белтъците се усвояват неправилно, то те не успяват напълно да се разградят, техните остатъци се окисляват, като се превръщат в соли, които впоследствие се отлагат в различни части на тялото;

Неправилно хранене – много хора смятат, че причината за отлагане на соли е употребата на твърде голямо количество трапезна сол, и съответно намаляват приемът ѝ до минимум, като смятат, че така ще успеят да предотвратят отлагането на соли. Тази тактика е погрешна.

В организма се натрупват соли на калция, на урината, жлъчни киселини, фосфати, урати. А трапезната сол е единствено натриев хлорид.

Необходимост и условия за прочистване на ставите

Очистването на ставите от соли е необходимо, за да се избегнат сериозни негативни последствия. Важно е очистването да се провежда правилно. И е препоръчително да се консултирате със специалист, за да го проведете правилно.

Преди да започнете прочистването е необходимо да очистите червата, тъй като в процеса на очистване на ставите ще се разтворят и камъните от фекални маси, и вредните вещества от тях могат да попаднат в кръвта.

Прочистването на червата може да се проведе със солена вода. За самото очистване на ставите помагат клизмите, които не позволяват отстранените от ставите соли да останат в затлачените черва.

Най-добре е ставите да се прочистват през есента и лятото.

В никакъв случай очистването на организма не трябва да се провежда чрез пълното изключване на приема на сол. Недостигът на натрий в организма може да стане причина за сериозни здравословни проблеми.

Този макроелемент е необходим за нормалното храносмилане, за растежа на костите, храненето на тъканите. Освен това натрият се съдържа в кръвта, сока, който се съдържа в панкреаса, жлъчката и в кърмата.

Прочистване на ставите в домашни условия

Тази процедура в домашни условия е необходимо да се провежда в домашни условия не само в случай на поява на болки в ставите, но и с профилактична цел.

Отлагането на соли протича бавно, като дълго време тези вещества се натрупват безсимптомно.

Най-известните методи за прочистване на ставите са:

• С помощта на ориз – известно е свойството на ориза да абсорбира всички ненужни вещества от организма, включително и солите от ставите. Благодарение на това му свойство оризът се използва и в диетичното хранене.

При промиване и дълго киснене във вода от зърната на ориза се отмива скорбялата, и тази ценна храна се превръща в отличен сорбент.

При очистване на ставите с ориз е важно да се знае, че заедно с вредните вещества от организма се изхвърлят и полезните.

• С помощта на отвара от дафинов лист – има редица противопоказания за такова прочистване – язва на стомаха, на дванадесетопръстника, жлъчнокаменна болест и т.н.