Изследователи от Шведския университет използвали едно семейство за пример, за да покажат как за 2 седмици можем да избавим тялото си от пестициди и от вредите, които са ни нанесли генетично модифицираните организми.

За никого не е тайна, че в основата на здравословното хранене стои своевременния прием на храна, правилният подбор на хранителни продукти, консумацията на повече плодове и зеленчуци. И е трудно важността на този вид храна да бъде преувеличавано.

Но, за съжаление не толкова безопасни са пресните и пълни с хранителни вещества са продуктите, които в крайна сметка слагаме на трапезата си.

Въпреки съществуващите закони и подзаконови нормативни актове, недобросъвестните фермери продължават да се опитват да повишават добива си от единица площ с помощта генно-модифицирани растения и не спират да унищожават вредителите с пестициди.

А още по-опасно за човешкото здраве е използването на хербициди в земеделието, като именно тази практика се смята за една от причините за изчезването на пчелите в различни части на света, включително и в България в района на Странджа.

Така се повишава количеството на канцерогените и като към това се добави и обикновената небрежност и неспазване на стандартите в процесите на съхранение и приготвяне на храната, в крайна сметка се получават хранителни продукти са колкото опасни, толкова и полезни за здравето.

Учени от Шведския институт по земеделските култура (SLU), специализиращи в областта на качеството на хранителните продукти и в създаването на бъдещи биологично чисти среди за обитаване, решили да установят, възможен ли е животът на човека без вредни вещества.

Специалистите провели експеримент, за участие в който се съгласило едно доста обикновено семейство, състоящо се от 40-годишен баща, 39-годишна майка, 2 дъщери тийнейджърки и момченце на 3 години.

В продължение на 15 дни семейството било длъжно да се храни само с естествени храни, органично отгледани в парници на университета. За пълнота на експеримента семейството преминало на безопасна битова химия и средства за лична хигиена.

Предварителното контролно изследване установило в телата на членовете на това семейство нереално количество вредни вещества – хербициди, инсектициди, диурон, боскалид, промокарб и много други.

А за да бъде съставен график за очистване на организма – членовете на семейството трябвало да дават проби за изследване всеки ден.

В края на експеримента изследванията се оказали повече от обнадеждаващи – при децата още на 2-рия ден започнало стремително понижаване на концентрациите на вредните вещества. Постигането на този ефект при възрастните било възможно едва към края на втората седмица.

Следва да се припомни, че по-рано учени от Харвардския университет беше установено, че пестицидите понижават количеството на сперматозоидите в семенната течност на мъжете.

Изследователите твърдят, че ако мъжът желае в бъдеще да има деца, то е необходимо той да премине към употребата на изключително органични хранителни продукти.

От една страна употребата за храна на голямо количество плодове и зеленчуци носи огромна полза за здравето на човека.

Но тези усилия на човек да се храни здравословно могат да се окажат напразни, тъй като високото ниво на пестициди, съдържащи се в тях, напълно зануляват всички техни полезни качества, оказвайки отрицателно въздействие върху качеството на спермата и върху количеството на сперматозоидите в нея.

Днес пестицидите активно се използват в селското стопанство. С тях активно се обработват крушите, ябълките и ягодите, чушките, спанака и много други видове плодове и зеленчуци.