Прогрестеронът при бременност изпълнява една от най-важните роли. Необходим е в етапа на подготовка за зачеване, при износване и дори за успешно раждане.

При отклонения от нормата на секрецията на прогестерон са възможни проблеми с бременността и пороци на развитие на плода.

При появата на синтетични аналози на прогестерон и предвид важната му роля при бременност се създаде погрешно впечатление, че допълнителното изписване на съдържащи този хормон препарати помага за намаляване на риска  от спонтанните аборти.

Тази практика обаче е опровергана от много изследвания. Каква е всъщност ролята на прогестерона и в какви случаи приемът на препарати, съдържащи този хормон, наистина помага и в кои е безполезен и вреди на детето?

Предпазва ли синтетичният прогестерон от спонтанен аборт

Прогестерон при бременност – къде се образува хормонът

Преди зачеване и в първите 3 месеца на гестация за секрецията на хормона отговарят яйчници и надбъбречни жлези.

След окончателното формиране на плацентата този хормон се образува в нея.

Поради тази причина приемът на аналози на прогестерон се назначава при инвитро.

Самият организъм не успява своевременно да се настрои за новия режим. В началото на 4-тия триместър препаратите се спират.

В началото на бременността матката започва да се подготвя за износване, благодарение на прогестерона, макар и да има допълнителни фактори за това.

Този хормон помага за промяна на ендометриума с цел по-лесна имплантация на плодното яйце в тъканите на матката, влияе на активността на имунната система. Понижава се способността за отделяне на антитела и за отхвърляне на чуждите белтъци, каквито съдържа ембриона.

В следващите етапи прогестеронът при бременност помага за стимулиране увеличаването на размера на матката, за понижаване на тонуса на гладката мускулатура, за да не възникват преждевременни съкращения.

Кога са необходими изследвания на прогестерон

При физиологично нормална протичаща бременност изследванията се провеждат във втората половина на бременността.

Показанията за по-ранно изследване на нивата на прогестерона са спонтанни аборти, затруднения при зачеване, подозрение за хормонална недостатъчност.

Изследването се провежда с помощта на имунофлуоресцетен метод. Оптимален вариант е да се даде кръв за изследване сутрин на гладно.

Ако този вариант е невъзможен, преди вземането на пробата е необходимо 6-часово гладуване, допустимо е да се пие вода.

Ако изследването се назначи на фона на прием на препарати, особено на такива съдържащи хормони, то те трябва да се спрат по предписание от гинеколога 2 дни преди изследването.

Важно е да се помни, че на показателите може да повлияе стрес, умора и физическо неразположение.

Това изследване помага за уточняване сроковете на гестация с точност до 7 дни, но основната цел е установяването на количеството на хормона в организма.

Кога е оправдано изписването на синтетични аналози на прогестерона

Ако прогестеронът не стига, това може да доведе до спонтанни аборти, затруднения със зачеването.

Без предварителни изследвания и доказани причини за състоянието съдържащи хормони препарати не трябва да се приемат.

Показание за прием на синтетични аналози на прогестерон са повтарящи се спонтанни аборти при същинска недостатъчност на прогестерон – в такива случаи хормонална подкрепа ефективно помага за запазване на бременността.

Прогестероновата недостатъчност се характеризира с дисфункция на хормоналната система в периода на лутеиновата фаза на хормоналния цикъл.

Води до неефективно функциониране на жълтото тяло, което предизвиква понижаване на нивата на прогестерон.

Показания за прием на гестагени са само истински случаи на недостатъчност на прогестерон и инвитро оплождане.

В двете ситуации приемът на гестагени започва още преди зачеването, при подготовка на майчиния организъм за износване.

Приемът на аналози на прогестерон вече след началото на бременността не намалява вероятността от спонтанен аборт.

Според отделни данни постъпването на излишно количество хормони в организма може да стане причина за затруднения със зачеването и износването при млади жени, чиито майки по време на бременността са приемали ненужни хормонални препарати.

Приемането на прогестерон за запазване на бременността е остаряла и отречена вече практика, не трябва да се прибягва до нея, тъй като има риск за здравето на бъдещото поколение.