Пролетта наближава, и темата за укрепване на отслабения от зимата имунитет отново излиза на първи план.

Необходимо ли е да стимулираме имунитета до безкрайност? Как да реагираме на първите симптоми? И защо не трябва да заглушаваме настинката с антибиотици?

Само с ваксини ли може

Зимата вече е в своя край, имунитетът при всички отслабен. Как да не хванем вирусна инфекция, грип и прочие респираторни вирусни инфекции?

Зимата наистина върви към своя край, и слънцето грее все по-дълго и по-силно, т.е. започваме да си набавяме повече витамин D, което е добре. Имунитетът обаче е нещо много фино. И неминуемото увлечение с имуностимулатори е последвано от неочаквани последствия.

Съществуват немалко тежки заболявания, при които имунитетът е неуправляемо висок, но по-малко от това човек не боледува, но по-малко от това човек не боледува.

Да си спомним за функциите на имунитета – това е на първо място борба с чуждата генетична информация, която носят вируси, бактерии, гъбички.

При попадане на микроба в организма се образува „обучен клон” лимфоцити, който е способен да разпознава врага и с него да се бори.

След това протича апоптоза, когато загиват отработените клетки. Ако тези клетки бяха своевременно активирани, то последствията трудно биха могли да се предскажат.

Това, че нещо се нарича повдигане на имунитета, най-вероятно е повишаване на неспецифичните защитни сили на организма. А за тази цел трябва да се води здравословен начин на живот – наспиване, ядене на здравословна храна и задължително движение, занимания с физкултура.

Същевременно съществува сезонност на острите респираторни заболявания – с есенни и пролетни пикове.

Ваксинацията – настоятелно препоръчителна

Ваксинацията е велико завоевание на човечеството, направи много инфекции управляеми, предотвратявайки страшните последствия на дифтерия, тетанус, туберкулоза, коклюш и вариола.

Учението за ваксините много бързо се развива, и ограниченията във ваксинациите все по-малко и по-малко, а самите ваксини стават все по-съвършени.

Въпреки това съществуват противопоказания, например, алергия към компонентите на ваксината или определени заболявания.

Реагиране на първите симптоми

Ако човек се е разболял

При сезонните инфекции е важно бързо да се реагира на първите симптоми. Използването на средства за сваляне на температура, противовъзпалителни облекчава състоянието, но трябва да се помни, че понижаването на телесната температура понижава образуването на собствените интерферони – защитници от вируси.

Противовирусната терапия е важно да се започне още в първите денонощия от проявления на заболяването.

И още – ако няма висока температура, човек не е нужно по цял ден да лежи. И с температура, дори е необходимо движение и да се прави дихателна гимнастика.

Заглушаване с антибиотици

При остри вирусни инфекции профилактичното приложение на антибиотици не е ефективно, и обратно, създава много ненужни проблеми.

Възрастните и тези, които се движат малко, тоест са на легло, са с висок риск от развитие на пневмония, но тази диагноза не можем сами да я установим.

Необходимо е да се направи консултация с пулмолог, който назначава рентгенография на гръдния кош, ако не се видят признаци на възпаление, то най-точният метод е на ЯМР.

На това изследване се виждат всички възпалителни процеси в белодробната тъкан.

В никакъв случай не трябва да си избираме сами и да започваме да приемаме антибиотици. Те нарушават нормалната чревна микрофлора, предизвикват алергични реакции, и най-важното – при често и неправилно приложение водят до устойчивост на микрофлората към тези препарати.

Също така е възможно увреждане на черния дроб, затова антибиотици, дори и личните лекари не следва да си позволяват да изписват за щяло и нещяло.

У нас все още зимата продължава, дори може да се каже, че към момента е в своя разгар, тъй като досега – от началото на декември 2020 г., толкова сняг не е задържало, макар и календарната пролет вече да чука на вратата.

Добрата новина е, че денят с всеки изминал ден става все по-дълъг, и ще имаме повече възможности за излагане на слънце и да възстановим поизчерпаните от зимния сезон запаси от витамин D.