Тази зима все пак успя да натрупа снежна покривка и да се позадържи почти в цялата страна, дори и по морето. С това обаче възникнаха и редица проблеми, свързани с леда и повишения риск от падания и сериозни травми.

Общинските администрации насочват вниманието си при почистването главно на големите улици и булеварди, където минават линиите на обществения транспорт. И така малките улици остават непочистени.

Преминаващите автомобили разтопяват снега, и впоследствие със спускането на нощта и понижението на температурите, образувалите се коловози замръзват и се стават като пързалка.

Подобна е ситуация е и по тротоарите, ако не бъде почистени веднага след спирането на снега, то снежната покривка се втвърдява и става хлъзгава, което увеличава опасността от травми.

Как да останем невредими, когато навън е хлъзгаво

Възрастните – в рисковата група

Повече ли са травмите в дните със сняг и лед

От една от големите държавни болници в столицата коментират, че не може да се каже, че случаите на травми са се увеличи драстично.

Зимните травми, стига да успее да натрупа сняг и да го задържи, разбира се. За зимни травми се смятат – фрактури на глезените, на бедрената шийката, на китката.

Такива в случаи станаха наистина повече, след като заваля снега. Увеличава се количеството травми, заради падания от височината на собствения ръст, такава е тяхната класификация.

Особено често падат и се травмират хората в напреднала възраст.

Що се отнася до пътнотранспортните произшествия обикновено водачите при снежно време и при заледявания са много внимателни и предпазливи, карат бавно, спазват ограниченията.

Не си позволяват да шофират с превишена скорост, младите и неопитни шофьори, които често карат рисково, не спазват ограниченията на скоростта, избягват да сядат на волана, когато е снежно.

Как да се предпазим от падания, когато е хлъзга по тротоарите

Най-важното е да бъдем внимателни, да си гледаме в краката. Хората на преклонна възраст е най-добре да се постараят да не излизат извън дома, а ако все пак трябва да излязат, е препоръчително да си вземат бастун като допълнителна точка за опора.

Обувката трябва да е с устойчива подметка, без високи токове. Във всеки случай обувките трябва да се съобразени с метеорологичните условия.

Зимните обикновено са с по-големи грайфери и покритие против хлъзгане.

Хронично болните – по-добре у дома

Възрастните са в групата, при които рискът от травми е най-висок. Кой най-много трябва да се пази през зимата?

При намалена костна плътност, заради системни заболявания, сред които ревматоиден артрит, остеопороза. Не е желателно те да се излагат на риск от травми. Силно препоръчително е да се пазят всички, които страдат от хронични заболявания.

Фрактура или травма – това е сериозен стрес за организма, който може да повлече след себе си декомпенсация на всички съществуващи заболявания.

Да, и млад здрав човек, дори лекият травматизъм, например, в областта на глезена, налага да прекара поне 2-3 месеца в болнични.

Не трябва да се подценява ситуацията. Дори и на лекари-ортопеди се случва да се травмират в леда. Наскоро в една от столичните болници постъпва ортопед, който се е хлъзнал на заледени стълби и паднал. В резултат получава сериозно увреждане – фрактура на бедрената кост.

Как да падаме правилно, ако се подхлъзнем

Наистина от падания никой не е застрахован, но най-добрата препоръка, ако все пак ни се случи да усетим, че губим равновесие и няма да избегнем сблъсъка със земята, трябва да правим така, както учат скиорите, да падаме настрани.

Така вероятността да получим по-сериозна травма е по-малък, отколкото ако паднем по гръб или ако си ударим главата. Важно е също да се постараем да се стегнем, докато падаме. Веднага щом почувстваме, че няма как да избегнем падането, тялото трябва да се напрегне.

Ако все пак ни се случи да паднем и усещаме, че травмата може да е сериозна, е добре да се консултираме веднага с личния лекар.

Обикновено при съмнения за счупване трябва да се обърнем към най-близкия спешен кабинет, или ако преценим, че не можем да се движим, то да извикаме линейка.

Бързо на лекар

Ако пострадалият е решил да се прибере у дома и не отиде веднага в болница, как да разбере, че е време да се консултира с личния лекар, който да му даде направление за ортопед, и да не се занимава със самолечение?

Ако това е банална сравнително травма, то обикновено не се налага да търсим спешен кабинет или да се обаждаме на личния лекар.

Но ако след като сте паднали, появила се е болка, и не минава, а обратно, нараства в продължение на няколко часа, или се появяват допълнителни симптоми – оток, изтръпване на крайниците, или е нарушена тяхната функция.

Не може да си повдигнете ръката, да си размърдате пръстите, да хванете предмет, да си стъпите на крака, видима е деформацията на крайниците, то тогава веднага трябва да се потърси спешен кабинет.

Не са ли опасни шейните за децата

Всички деца се радват много на снега, и цяла година чакат да се спуснат на ледена пързалка с шейна, това обаче е опасно, тъй като съществува риск да се забие в някое дърво, ако има препятствие в близост до мястото, където децата се спускат с шейните.

Задача на родителите е да обезопасят мястото, или да държат детето под постоянен надзор, особено ако е по-малко, и все още инстинктът му за съхранение не е толкова добре формиран.

Бъдете внимателни

Зимата – време на повишен травматизъм. Разтежения, наранявания, фрактури, измръзвания. Причина често са заледените обществени пространства, хлъзгавите обувки.

За да се предпазите, следвайте препоръките на лекарите:

Носете само удобна обувка, която не хлъзга;

Не си слагайте чанти с дълги дръжки през рамото;

Носете чанти в двете ръце, като равномерно разпределяте тежестта на лявата и на дясната страна;

Възрастните при поледица не следва да излизат от дома без бастун или може и с щека, за да се подпират;

Не бягайте, за да хванете автобуса или влака, тъй като рискувате да се подхлъзнете и да паднете, последствията може да са много по-неблагоприятни, отколкото ако се приберете 5-10 минути по-късно и постоите още малко на студа. Дали пък това не е повод да се раздвижите и да извървите 1-2 спирки пеша.

При ходене с умерено темпо тялото се загрява, и така постигаме двоен ефект – намаляваме риска от контузии и изгаряме допълнително калории. Това е важно за онези, които от нас, които прекарват в седнало положение пред компютъра, по-голямата част от работния си ден.

Ако носите дълго палто или шуба задължително повдигайте долната им част при слизане от автобус, трамвай или от метро влаковете или когато слизате по стълби. Ако не го направите, то съществува риска от настъпване на шубата или на палтото, и залитане.

Не се движете прекалено близо до стените на сградите – от покривите може да падне висулка или замръзнал сняг.

Рискът е най-голям в обедните часове, когато слънцето нагрява силно, особено сега във втората половина на февруари, и снегът отпуска, както и висулките, и пада на земята.

Затова спазването на тази препоръка е изключително важно, макар и да не е лесно, тъй като в повечето големи градове по тротоарите са паркирани автомобили, а по улиците движението е интензивно, и повечето хора са принудени да се движат буквално на пръсти покрай стените на сградите.

Ако чувствате, че падате не изпъвайте ръце по посока на падането, това може да доведе до фрактура на костите на китката и на предмишницата.

Ако загубите равновесие, постарайте се да стегнете всички мускули или да клекнете, така падането ще е по-малка височина, възможно е да се избегне със самото клякане.

Старайте се да не падате на опашката, тъй като може да се счупи, по-добре е ударът да се разпредели на цялото тяло.